Euroviisut 2024

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja Kibaya » Pe 01 Maalis 2024 20:41

Huomenna olisi Mellon lisäksi Islanti, Serbia ja Portugal valitsemassa viisujaan.
Irssissä varmaan normisti etäkatsomo :keijo:

Kävin vähän vilkaisemassa biisejä mitä on jo valittu. Viron biisin nimi on "(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi" eli jotain "näistä huumeiste mei ei kyllä tiedetä mitään" :keijotäpinä:
Oli pakko vilkaista biisi myös. Ihanaa, että Viro lähettää eestinkielisen biisin! Lavalla on semisti setämiehen oloisia jäpiköitä puvuissa ja pari kvinaböskeä :keijotäpinä:. Lisäksi on oivallinen tanssikoreografia, joten joko tää menee ihan vitsiksi tai sitten on törkeän hyvä lavashow Malmössä.

Muita biisejä en vielä vilkaissut, mutta tämän keijo nimi pakotti vilkaisemaan!

Israel-tilanne sen sijaan on jännittävässä välitilanteessa. October rainhan hylättiin EBU:n puolelta ja Israel lähetti toisen biisin, mikä sekin on tämän hetken tietojen mukaan hylätty. Ilmeisesti kuitenkin Israelin tv-yhtiö KAN oli jo ennen lähettämistä ilmoittanut biisin tekijöille, ettei biisiä valittaisi (luin viisukuppilasta). Nyt siis Israelilla on edustaja, muttei biisiä. En tiedä miten pitkään biisiä odotellaan ja kuinka monta kertaa voidaan joku vaihtoehto hylätä ennen kuin diskataan kokonaan? Vai vetäytyykö Israel ja ilmoittaa EBU:lle pitäkää tunkkinne ja antakkee rahulit takas?
ensin mä vapisin aaltojen alla.
Opin olemaan antautumalla.
Avatar
Kibaya
Hörhökeijotar
 
Viestit: 6694
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 17:19
Paikkakunta: Syövereissä.

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja L-S » Pe 01 Maalis 2024 21:18

Joo, ainakin allekirjoittanut löytyy huomenna etäkatsomosta!

Olen myös tässä viikolla seurannut Serbian semifinaaleja. Heillä oli tiistaina ja torstaina semifinaalit ja lauantaina sitten finaali, eli ripeästi hoidetaan karsinnat läpi, vaikka kilpalijoita on paljon, yhteensä 28 osallistujaa noissa semeissä. Kummastakin kahdeksan meni finaaliin. Eilen mukana oli mm. Konstrakta, joka muistetaan aiemmissa viisuissa olleesta käsienpesuesityksestä. :keijo: Nyt esitys oli aika samanlainen, mutta käsienpesun sijaan vaivattiin leipätaikinaa. Biisi oli kyllä ihan kiva ja nähdään finaalissa.

Erityisen paljon eilisessä semissä pidin Durlanskin Muzikasta, joka oli jännä torvi-rap-yhdistelmä. Se ei harmi kyllä mennyt jatkoon. Myöskään Filip Balosin hauska toimistokoreografialla varustettu esitys ei päässyt jatkoon. Laulaja istui pöydän ääressä ja joku jakoi sinne papereita, ja sitten tuli porukkaa niitä pyörittelemään ja välillä vähän tanssimaan. :keijo: Ekoista karsinnoista mieleen jäi Breskvikan keijo esitys, jossa oli joku Lucia-neidon tapainen ja kliseeviisurumpuja. Se nähdään finaalissa.

Serbian karsinnoissa oli todella paljon serbian kielellä laulettuja kappaleita ja erilaisia etnoviboja. Olisi mielenkiintoista tietää onko se yleistä serbialaisessa musiikissa, vai tehdäänkö etnoviboja vaan viisuihin. Yllättävää oli, miten paljon esityksissä oli reksiviittoja (eiku) ja hienoja videotaustoja, ottaen huomioon että esiintyjiä oli kuitenkin se 28. Mistähän noihin tulevat rahat? UMK:ssahan kai on se, että esiintyjiä ei viitsitä laittaa kovin montaa, niin niihin on varaa panostaa. :keijo: Mutta ehkä tässä joku muu taho kuten levy-yhtiö (tai artisti) maksaa, en tiedä yhtään.

Serbiassa oli eilen myös hienot väliaikanumerot: paikalliset artistit esittivät Cha cha chan, Fuegon ja Soldin. Ei ollut mitään Riccardoja, mutta puheosuuksia ja haastatteluita oli turhan paljon siihen nähden etten ymmärtänyt mitään. Ja ilmeisesti tiistaina oli ollut tämä hieno irkkuversio Abban Does Your Mother Know'sta. En jaksanut katsoa näitä semejä loppuun asti, kun kestivät niin myöhään, mutta katselen väliaikanumeroita nyt tässä perjantai-illan ratoksi, kun huomasin, että siellähän on osaamista.

---
Toivottavasti Israel nyt saadaan aikaiseksi hylätä. Jotenkin tästä väännöstä on tullut kuva, että yritetään vähän kiemurrella eroon ongelmasta, kun ei kehdata suoraan sanoa, että nyt Israel ulos. :jaaha:
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3979
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja L-S » Su 03 Maalis 2024 13:10

Eilen oli vuorossa Mellon viimeinen alkuerä ja Andra Chansen, joka ei enää ole Andra chansen vaan "Final qual", Serbian finaali, Islannin finaali ja vielä lisäksi Portugalin toinen semifinaali. Ainoastaan viimeksi mainittua en katsonut.


Mellossa kuultiin taas Marcusta ja Martinusta, jotka haluavat näköjään pyrkiä vain Ruotsin edustajiksi eikä lainkaan kotimaansa Norjan. M&M ovat toki ihanan iloisia ja heidän biisinsä oli ihan hauska, vaikka pidin ehkä Airista enemmän. Myös aiemmilta vuosilta tuttu mukanaolija oli Medina jalkapallokannustusbiisillään, joka kuulosti samalta kuin heidän aiempikin biisinsä. Myös mielenkiintoinen esiintyjä oli drag-artisti Elecktra kappaleella Banne maj. Esityksessä oli hienosti glitteriä, asunvaihto ja glitterpapukaijalla varustettu keppi.

Jatkoon menivät suoraan odotetusti M&M ja heidän kanssaan vielä Medina.

Final qual -osuudessa mukaan päässeille annettiin pohjapisteiksi samat pisteet, jotka olivat tulleet aiemmista karsinnoista, ja sitten äänestettiin lisää. Tämän tuloksena mukaan pääsivät aiemmin samana iltana alkukarsinnassa esiintyneet Annika Wikihalder tylsällä slovarillaan ja Jay Smith tylsähköllä kantribiisillä. Vähän tuli sellainen fiilis, että he olivat tuoreimmassa muistissa, ja pääsivät siksi jatkoon. Nythän ei enää kuultu uudestaan kokonaisuudessaan kilpailukappaleita. Huono systeemi, mainitsinko jo, että haluan Andra chansenin takaisin? :keijo:

Vaikea arvioida, kuka lopulta voittaa Mellon. Mielestäni valikoima ei ollut tänä vuonna kovin innostava, ja osa hauskoista putosi jo pois.

Mainittakoon myös, että Mellon Hall of Fameen pääsi ansaitusti Fredrik Kempe. Väliaikaesityksenä kuultiin hieno kuoron esittämä sikermä Kempen tekemistä biiseistä, mm. Popular, Undo, Cara Mia, Bada nakna, Hero, La voix. Kempe on kyllä yksi lempitekijöistäni Ruotsin viisumafiasta, harmi että hän on viime vuosina osallistunut vähemmän. Tai on kai, mutta vähemmän kuin G:son, Wrethov, Debit ja Thörnfeldt.

Islannissa oli vain viisi kilpailijaa jäljellä. Islannin karsinnat ovat siitä ärsyttävät, että ne tulevat aina samaan aikaan Mellon kanssa, enkä siksi ehdi oikein seurata, ja aina kun vilkaisen välilehdellä auki olevaa ohjelmaa, siellä tuntuu olevan glitterasuinen Timo Jutila puhumassa eikä lainkaan kilpailukappaleita. :keijo: (jos joku ei tunne Jutilaa, olen nimennyt yhden juontajista Jutilaksi, koska hän näyttää kovasti nuorelta Jutilalta. En tiedä hänen oikeaa nimeään, enkä jaksa selvittää :P). Positiivista oli, että Islannin finaalista oli tarjolla englanniksi selostettu versio, jota juonsi joku erittäin bbc-brittiläisen kuuloinen asiallinen herraoletettu. :D Onhan islannin kieli kivan kuuloista, mutta on myös kiva, jos ymmärtää jotain.

No, Islannissa päästiin lopulta superfinaaliin, jossa äänestettiin kahden esiintyjän välillä, ja vastakkain olivat jännittävästi aiempi edustaja Hera Björk ja palestiinalaistaustainen Bashar Murad.

Björk osallistui tylsällä Scared of Heights -biisillä, joka kuulosti ihan 20 vuoden takaiselta viisulta, ja siinä ollut kohta I feel it coming oli selvästi plagioitu jostain, en tiedä mistä. Muradin kappale Wild West oli cowboy-henkinen menevä viisu, ja kun vihdoin superfinaalin aikaan ehdin nähdä sen kokonaan, olin vakuuttunut, että tämän pitäisi voittaa. Esityksessä oli toki joitain kevyitä viittauksia Palestiinaan, joten saattoi spekuloida, tulisiko tästä keskustelua tai jotain diskausvaatimuksia, jos hän voittaisi. Tätä ei lopulta tarvitse spekuloida, sillä Hera Björk voitti. Miten sääli!

Entäpä Serbia sitten? Olin nähnyt lähes kaikki finaalin kappaleet vasta viikolla, mutta osaa en silti muistanut. :keijo: Osa suosikeistani myös putosi jo semeissä. Serbian finaali eteni järjestelmällisesti omalla logiikallaan, jossa esiintyi aina muutama artisti kerrallaan ilman mitään ylimääräisiä juttuja ja sen jälkeen haastateltiin äsken esiintyneet green roomissa. Selkeää, vaikka puheosuudet olivat aika pitkiä.

Suosikkejani illan finalisteista olivat Konstraktan Novo, bolje, Zorjan Lik u ogledalu, jossa oli vaikuttava esitys peilien kanssa, sekä reippaan biisin esittänyt bändi Keni nije mrtav, jonka nimi tarkoittaa Kenny is not dead. :keijo: Valitettavasti voittajaksi ei selviytynyt näistä kukaan vaan tylsä univiisu, Teya Doran Ramonda. Kun voittaja vihdoin julkistettiin, tunnelma oli kumman lattea, ei artisti eivätkä juontajat olleet kovin innoissaan. Katsomossamme todettiin peräjälkeen seuraavat kommentit: "Voittiko toi nyt?" - "ai toiko nyt sit voitti?" - "Vissiin toi voitti". :keijo: Kellekään meistä ei siis ollut kovin selvää, että nyt voittaja vihdoin oli selvinnyt. Zorja oli kolmas, Konstrakta neljäs ja toinen oli Lucia-neidon ja Einsteinin sisältänyt esitys (Breskvica). Tämä ainakin Eurovisionworldin tietojen mukaan.

Serbian finaali oli myös sikäli vähän pettymys, että väliaikanumero oli päätetty vetää vakavalla linjalla. Kaipa yllättävät coverit oli käytetty jo semeissä. Väliaikaesiintyjäksi oli kutsuttu Željko Joksimović, joka on edustanut viisuissa Serbiaa ja Montenegroa vuonna 2004 ja Serbiaa 2012. Hän on myös säveltänyt muille viisuihin osallistuneita biisejä. No, toki esitys oli komea ja tyylikäs, mukana oli kunnon orkesteri ja tunnetta pelissä. Ja kyllähän Zeljko laulaa kauniisti. Toinen Zeljkon esittämistä kappaleista oli Lejla, jonka Hari Mata Hari esitti Bosnia & Herzegovinan edustuskappaleena vuonna 2006. Sehän on kyllä todella kaunis kappale, balkanilaista melankoliaa, joka Zeljkon käsittelyssä oli oikein vaikuttava. Toinen oli Montenegron Adio, jota en muistanut itse. Kuten viisukatsomossa puhuttiin, sikälihän Zeljkon esityksessä oli Riccardo-viboja, että kyseessä oli tunteikas miesartisti, joka on alueellaan varsin iso nimi. Mutta Zeljko ei sentään esittänyt kolmea kappaletta kahdessä välissä kesken muiden kilpailubiisien, vaan asiallisesti lopuksi, ja vain kaksi biisiä. :keijo:

Teya Doran univiisun jälkeen oli hyvä kaatua sänkyyn. Kaipa viisuissa täytyy jotain jääkaappibiisejäkin olla.
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3979
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja Wiggin » Ma 04 Maalis 2024 14:07

Mellujen viimeiset hässäkät ennen finaalia.

Koska mä olin jo päättänyt voittajan ja Ruotsin edustajan, mulla oli pieniä asennoitumisongelmia että antaisin näille edes mahdollisuutta :virne:

Mutta pinnistelin silti vaikka Mellujen 5. heatti koitti pistää tosissaan kampohin tarjoamalla tasaista puuroa josta ei meinannut jäädä mitään mieleen.

Norjan Eino ja Aapeli veteli perusbiisin jonka taustoista tykkäsin taas enemmän kuin kokonaisuudesta. Eli taustan popit hivelivät mun aisteja, mutta lauluosuudet oli perus önnönnönnö uunfoorgettöblöö.. nnnoönnnönnöö. Annika Wickihalder - Light oli kyllä ihan kivasti tuotettu biisi ja sävellys, mutta ei kyllä tuonut genreen mitään uutta. Tämä sai kotiraadissa yllättävääkin suosiota. Eniten ristiriitoja kotiraadissa aiheutti Jay Smith - Back to My Roots. Naisväki tykkäsi laulajan saundista, mutta piti biisiä hirveänä. Mä taas jollain mystisellä tavalla pidin biisistä vaikka omaan korvaan näissä country-hiteissä on ne pari kolme kaavaa joilla nää tehdään, niin tää oli jopa ihan virkistävä luritus muiden seassa. Electran Benne Maj oli kyllä ihan farssi ja meni siihen samaan laariin Perssonin rouvan kanssa ( :bubblesfriikki: ). Medina (joka jostain käsittämättömästä syystä huiteli jatkoon) ja Chelsea Muco eivät jättäneet mitään muistijälkiä.. vaikka äsken kuuntelinkin niistä pätkät youtubesta niin oli kuin en niitä olis aiemmin kuullutkaan :keijopeukku:

Final qual olikin siten just sellainen perseily kuin arvelinkin. Ei jatkoon ja hitto se Andra Chanssen takaisin! :viha:

Nyt kun kaikki biisit löytyy myös striimattavana, niin pitää tässä työpäivän lomassa pistää finalistit kuunteluun.
"Rasittava huumorimies seikkailee typerässä kansankomediassa"
Avatar
Wiggin
 
Viestit: 185
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 09:54

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja L-S » Su 10 Maalis 2024 14:08

Igår var det dags för Mellofinalen.

Mello avatiin komealla versiolla Tattoosta, jossa esiintyivät illan kilpailevat artistit. Loreen tuli paikalle vasta lopuksi pidellen laululintupalkintoa ylipitkissä kynsissään. :keijo:

Melodifestivalenin taso ei ollut tänä vuonna mielestäni kovin huikea. Monilla usein mukana olleilla hyvillä artisteilla oli mielestäni aiempia vuosia huonompi kappale. Esimerkiksi Dotterin, Danny Saucedon, Liaamon ja Marcuksen ja Martinuksen kappaleet olivat mielestäni aiempia vuosia tylsempiä.

Kun kappaleet on kuultu jo aiemmin, en viitsi raportoida niistä nyt uudestaan. Toki olisin kaivannut finaaliin piristykseksi Fröken Snuskia ja vaikka jopa Gunillaa. :keijo: Show't olivat enimmäkseen samoja. Kuulemma Danny Saucedon paita oli vaihdettu, ja hänelläkin oli Dotterin tapaan rikkinäinen paita. Kylläpä SVT:llä on heikko taloustilanne, kun pitää hakea koinsyömät vaatteet vintiltä, ei ole edes kirpparilla ollut varaa käydä. :jaaha:

Väliaikanumerona oli Björn Gustafssonin vetämä poikabändi Björnzone, jossa esiintyi 10 miesartistia, mukaan lukien Måns ja Eric Saade. :sydän: Muistin vasta siinä vaiheessa, että olin unohtanut printata viime vuonna tekemäni Mello-bingon mukaan finaaliin, mutta kyllä varmaan tästäkin illasta olisi bingon saanut (yhtenä kohtana on mm. että Måns mainitaan, tosin ehkä se pitäisi muuttaa muotoon "tai on mukana", ja Eric Saadesta saa bonus-pisteen, mutta oikeastaan hänenkin tulisi olla mukana ihan itse bingossa). Poikabändiesitys oli todella poikabändimäinen ja kappalekin kuulosti ihan poikabändiltä - tylsähkö mutta erittäin tunnistettava. :keijo: Jossain vaiheessa Måns makoili rakkauden haudalla valkoisten ruusujen kanssa.

Olin kiitollinen tästä väliaikanumerosta, koska muuten tänä vuonna on ollut liikaa Björnin vitsejä ja liian vähän musiikkia. Nytkin toinen väliaikanumero oli taas sitä, että väännetään vitsiä Björnin ja juontaja Carina Bergin suhteesta. Joinain aiempina vuosina on ollut paljon hyviä väliaikanumeroita. Esimerkiksi jonain vuonna oli Eric Saade -medley, ja rakastin myös taannoista Oscar Zian Lena Phillipsson -coveria. :keijo:

Lopulta Sångfågelin veivät kotiin Norjaan kaksoset Marcus og Martinus. Toki he kai nykyään asuvat Ruotsissa. Hieman hassua, että Ruotsia edustavat norjalaiset, mutta biisi on toki taattua Mello-mafian tuotantoa (Jimmy Joker Thörnfeldt, Joy och Linnea Deb och artister själv). M&M:n show oli energinen, melko levotonkin toki kaikenlaisine lasersäteineen.

Kun tarkistelin M&M:n biisintekijöitä nettilähteistä, huomasin samalla, että Jimmy Joker osallistuu viisuihin tänä vuonna kahdella biisillä, koska hän on ollut Anderz Wrethovin kanssa tekemässä myös Itävallan valitsemaa Kaleenin We Will Rave -kappaletta. :läps: Kappale onkin kyllä melkoinen bängeri, tosiaan ruotsalaisen kuuloinen, ja siinä taustalla kuullaan Ice MC:n Think About the Way - ja Movetronin Romeo ja Julia -kappaleista tuttua biittiä. :keijo:

Marcuksen ja Martinuksen Unforgettable-biisin taustasta epäiltiin jo viisukatsomossamme tulevan mieleen Faithless, ja toisaalla internetissä joku valitteli sen taustabiitin olevan nimenomaan Faithlessin Salva mea -kappaleesta. No, kieltämättä näissä on jotain samaa, vaikka sinänsä pidän vähän tylsänä sitä jokavuotista keskustelua, jossa viisubiisit ovat plagiaatteja milloin mistäkin. Pop-musiikki on kuitenkin usein perustunut lainaamiselle ja asioiden luovalle yhdistelylle, eikä tietyssä määrin intermusiikillisuudessa (vrt. termi intertekstuaalisuus :keijo: ) ole mielestäni mitään pahaa, päinvastoin, kunhan nyt ei koko biisiä varasta toiselta.

Mellon päätyttyä jäljellä oli katsottavaksi enää Portugalin Festival de Cancaon finaali. Vähiin käyvät viisukarsinnat ennen kuin loppuvat. Portugalin show alkoi jollain kummallisen sekavalla alkuesityksellä, jossa oli mm. laama ja kirahvi. :keijo:

Suurin osa Portugalin kappaleista oli jotain ilmeisen fado-vaikutteisia surumielisiä univiisuja. Ainakin yhdessä kappaleessa soitettiin myös jo viime vuoden finaalista tuttua kvinaböskeä eli adufe-nimistä soitinta, joka on neliönmuotoinen nahasta tehty rumpu, jonka kulmissa on tupsut. :keijo: Viime vuonna näitä oli useammassa kappaleessa, silloin en muistaakseni jaksanut selvittää mikä soitin on kyseessä, mutta nyt perehdyin asiaan.

Portugalin viisukarsinnoissa tuntuu olevan vaihtoehtoina juuri tuo superhidas balladisurumielisyys tai sitten joku superkeijous. Jälkimmäistä edustivat Silk Nobren Change, joka oli erikoinen puhelauluesitys ja joku kummallinen kasarivaikutteinen yhtye. Vähän vähemmän keijo mutta silti kiinnostavan erilainen oli João Borschin …Pelas costuras, jossa nähtiin muun muassa runsas valikoima mikrofoneja, joku vanhanaikainen tietokone runsaine johtoineen ja kaksikaulainen kitara. Biisi oli kiinnostava. Tätä olisin toivonut voittajaksi, mutta valitettavasti voiton vei joku niistä univiisuista, Iolandan Grito. Esityksessä oli sentään viisukliseisesti valkoista ja kiinnostavat niksi-Pirkka-asut: "Onko sinulla varastossa vanhat pitsisukkahousut? Laittamalla ne päähäsi saat hienon euroviisuasun!" :keijo:

Portugalin finaali olisi kestänyt ilmeisesti 02:45 saakka, mutta katsoin vain siihen saakka, kun biisit oli esitetty, mikä tapahtui jo noin 00:45. En tiedä mitä he sitten tekivät seuraavat kaksi tuntia. Mahtoiko meno olla yhtä laadukasta kuin San Marinossa…

P.S. Kyllä Mello jotain uudistusta kaipaisi. Jimmy Joker oli ollut tekemässä finaalin biiseistä viittä, Anderz Wrethov oli mukana kolmessa, ja Joy och Linnea Deb, Jimmy Jansson ja Thomas G:son kahdessa. Toki finaalissa nyt muutamia biisejä oli, joissa ei ollut näistä mukana ketään, mutta vähemmistössä he olivat. Yleisöhän näitä äänestää, mutta...
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3979
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja Kibaya » Su 10 Maalis 2024 20:07

Katsoin Melloa seurana Muussi Muussinen, teinien teini.
Teinillä meni Marcus ja Martinukseen hermo heti kun nämä esiteltiin alkuosiossa. Kriittisyys oli todella kovaa, ajoittain jopa teinimäisen julmaa. Toki myös naureskellen että mitä helvettiä ruotsalaiset, miksi haluatte omissa viisuissa norjalaiset edustajiksi.
Hauska oli myös havainto, että Mellossa kilpaillut Smash Into Pieces oli teinille tosi tuttu bändi ja vaikka biisi oli vähän tylsä, niin bändi sai kehuja. Myös Jacqline sai teiniltä kehuja biisistä, mutta asussa olleet sulat herätti epäilyksiä miksi ne oli tökitty asuun ja oliko siinäkin rahat loppuneet kesken, kun ei koko asua ollut peitetty niillä. Myös teini teki ihan itse havainnon rikkinäisistä vaatteista ja päätteli ruotsalaisten vain olevan outoja.

Mulle Mello jäi jotenkin etäiseksi tänä vuonna. En nähnyt kaikkia karsintoja, mutta ne mitä jäin eivät tuoneet finaaliin yhtäkään sellaista biisiä mistä oisin tykännyt.

EBU on myös nyt tehnyt linjauksen Israelin osallistumisesta ja niin kauan kuin heillä on mahdollisuus osallistua viisuihin, en aio katsoa kisoja. En myöskään osallistu viisukeskusteluihin toukokuun aikana. Aion myös todennäköisesti jatkaa tätä niin kauan kunnes Israel joko lopettaa kansanmurhan tai EBU sulkee Israelin ulos viisuista. Joko tai.
Tämä on sääli, sillä viisut ja vuosittaiset viisubileet on mulle todella, todella tärkeät. Voishan sitä tietysti pitää jotkut varjoviisut ja kattoa vaikka vuoden 1968 tai 1992 kilpailut tai mitä ikinä.
ensin mä vapisin aaltojen alla.
Opin olemaan antautumalla.
Avatar
Kibaya
Hörhökeijotar
 
Viestit: 6694
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 17:19
Paikkakunta: Syövereissä.

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja Wiggin » Ma 11 Maalis 2024 10:15

Noniin.. Mellofinaali käyty läpi myös täällä Wiggenströmin huushollissa.

Tyttären kanssa pistettiin pieni rankinglista pystyyn jossa rankattiin biisit järjestykseen omien mieltymysten mukaan. Itse en edes yrittänyt arvata miten raadit ja ruotsin kanssa äänestää. Olen vissiinkin luukuttanut Cazzin biisiä yli äyräiden koska Smashes alkoi hiipiä uhkaavasti kärkipaikalle kisan edetessä. Kolmen kärki oli mulle aika selvä ja Jayska kolkutteli ihan tarttuvalla Boots-biisillään ovia, mutta loppu oli sitten tasaisempaa puuroa. No.. loppujen lopuksi ei muistettu tehdä vertailua, mutta kumpikaan ei tainnut voittajaa diggailla kovinkaan täysillä. Finaalin edetessä otettiin röyhkeitäkin keinoja käyttöön kun sabotoitiin toistemme listoja. Eritysen ylpeä olen manööverista jossa tuhosin tyttären listalla Medinan sijoitusta alaspäin kun vetäisin hihasta L-S:n jalkapallokannatuslauluvertauksen ja joka kerta kun Medinan biisiä esitetettiin lauloin päälle "SUOOOOMI TEKEEEEE KOOOHTAA MAAAAAALIIIIN!". Sain vihat niskaani mielikuvasta mutta Medina tippui kyllä tyttären listalla alaspäin joten piste mulle :virne:

Oma lista oli:
1. Cazzi Opeia
2. Smashes in to Pieces
3. Jaqline

Jay Smith
Eino ja Aapeli
Liamoo
Danny Sausage
Maria Surrrurrruuu
Dotter
Annika Wiggenström
Lisa Ajax
Medina

Balladin pitää vaan olla järkyttävän hyviä jotta ne meikäläisen listoilla menestyisivät ja tällä kertaa ei sellaista ollut. Muuten on kyllä kompattava L-S:ää (tässäkin asiassa) että nyt oli samaa porukkaa kakkoslistan biiseillä joten ei tästä oikein täällä suuren urheilujuhlan tuntua kehittynyt. Vaikka hehkutin (täälläkin) Cazzin voittoa, oli varsin tietoinen Einon ja Aapelin suosiosta ja mahdollisesta voitosta, joten kisahan päättyi sitten ei-niin-yllättävästi.

Ruotsin showta paheksuttiin useampaakin otteeseen. Tuo poikäbändi-hommahan oli varastettu Suomen "Elämäni biisi" ohjelmasta jossa valkoisiin pukeutuneet Kasmir & JP Leppäluoto & Jore Marjaranta & Tero Vesterinen vetivät Bäkkäreiden Drowning-biisin.

Kuva

Joku toinenkin Suomelta varastettu idea oli, mutta ei se ei vissiin mennyt niin tunteisiin kun on jo unohtunut :virne:

Ja kuten tässä aiemminkin jo kerrottu Björn-vitsi venyi ehkä tarpeettomankin pitkälle ja pahoin pelkään että homma jatkuu vielä ensikin vuonna. :bubblesfriikki:

Mulla on elämänhallinta sen verran vielä tasapainossa, että muiden maiden karsintoihin en ole sotkeutunut. Tiktokin puolella tulee varmaan selailtua ihmisten top-listoja, mutta seuraava steppi taitaakin olla vähän ennen H-hetkeä Ylen "Viisukupla", jossa päästään muiden raatilaisten kanssa katsomaan läpi kaikki ehdokkaat :sydän: .
"Rasittava huumorimies seikkailee typerässä kansankomediassa"
Avatar
Wiggin
 
Viestit: 185
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 09:54

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja Wiggin » Ma 06 Touko 2024 11:01

Viisukupla tsekattu ja nyt on nähty ja kuultu vähintäänkin pätkät jokaisesta tämän vuoden biisistä ja... ei nyt kyllä lähtenyt.

Omalle soittolistalle tarttui ainoastaan Silia Kapsis - Liar (Kypros) ja LUNA - The Tower (Puola). Lunan biisi on kyllä loistava genressään ja laulan ääni passaa tähän hienosti. Silian biisi on kyllä perusvireeltään aika naurettava, mutta komppiosastossa on sellaisia elementtejä jotka kutittelee mun reseptoreja oikeasta kohdasta. Muuten anti oli kyllä toistesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Varsinkin toisen semin disko-jytä ja mimmi heiluttamassa berberiä määrä oli suorastaan silmiinpistävää. Toinen mikä osui silmiin ja korviin oli erilaista huumoripainotteisten lähestymistapojen lisääntyminen. Hauska olisi tietysti vetää yhtäläisyysmerkki Käärijän viimevuotiseen menestykseen tai sitten vaan tänä vuonna taivaanmerkit on ollut useammassa maassa suotuisammat tuohon genreen. Yleensähän näitä on ollut se yksi jota on sitten voitu porukassa paheksua. Nyt on sitten reilusti useampi.
"Rasittava huumorimies seikkailee typerässä kansankomediassa"
Avatar
Wiggin
 
Viestit: 185
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 09:54

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja L-S » Pe 10 Touko 2024 09:50

Kyllä harmittaa, että EBU valitsi sen, että varautuvat mieluummin turvallisuusuhkiin ja kestävät Israeliin kohdistuvat buuaukset, jne. kuin sulki Israelin pois viisuista ja ripustautui siihen, että viisut ovat täysin epäpoliittiset.

Siksipä ei itsellänikään ole ihan niin riemukas fiilis kuin normaalisti viisujen aikaan, vaikka valitsinkin katsoa viisuja. Olen kyllä pohtinut tätä paljon ja perustellut sitä itselleni mm. sillä että vaikka viisut eivät ole täysin epäpoliittiset, eivät ne muusikot nyt kuitenkaan sitä kansanmurhaa ole tekemässä. Jätin myös eilisen semin aikaan tulleen Israelin esityksen katsomatta, televisio meni siksi aikaa kiinni, ihan vain periaatteesta.

En ole oikein ehtinyt tehdä rapsaakaan, ja osittain suoraviivainen innostuminen tuntuu väärältä em. syistä. Kirjaan nyt kuitenkin jotain huomioita.

Ensimmäinen semifinaali oli hyvä kattaus. Suosikkejani olivat Kroatian Baby Lasagna ja Liettuan SIlvester Belt, sekä tietysti Windows95man. Kaikki nämä menivätkin finaaliiin. Semissä innostuin myös etukäteen vähemmän kuuntelemistani Kyproksen ja Slovenian kappaleista. Myös Australia oli hyvä. Olly Alexanderin (Britannia) veto oli myös melko keijo painipukukoppeineen, jossa kiipeiltiin seinillä. Hauskaa, että suoraan finaaliin menevät maat esiintyvät tänä vuonna jo semeissä, se on mielestäni hyvä ratkaisu.

Ensimmäisessä semissä nähtiin aluksi Eleni Foureira, Eric Saade ja joku kolmas, joka ei nyt tule mieleen. Ericillä oli kädessään vähän kuin pikku-Eric-hanskana mustavalkoinen palestiinalaishuivi keffiyeh. Tästähän nousi tietysti joku kohu ja EBU kommentoi, että pitivät "valitettavana", että Eric päätti tuoda politiikan epäpoliittiseen tapahtumaan. :epäilevä: Hyvä Eric! Hänen isänsähän on palestiinalaistaustainen.

Toisessa semissä oli enemmän suosikkeja: Viron 5miinust ja Puuluup, Hollannin Joost, Sveitsin upea Nemo tasapainolautoineen, Itävallan Kaleen, Armenian Ladaniva. Pidin jopa yllättäen Belgian Mustiista, jonka kappaleessa oli hienoja kohtia, vaikka se alkoi tylsähkösti. Lisäksi nähtiin Espanjan mainio Nebulossan Zorra.

Tänä vuonna trendinä tuntuu olevan, että naislaulaja esiintyy miestanssijaryhmän keskellä. Miehet ovat usein paidattomia, olisi ihan pitänyt laskea monessako esityksessä miehet olivat ilman paitaa. :keijo: Huumoriosastoa on kyllä Wigginin mainitsemaan tapaan myös, mutta en tiedä onko sitä enempää kuin normaalisti.

Väliaikanumerona nähtiin odotettu kunnianosoitus Suomelle, kun juontajat Petra ja Malin esittivät We just love Eurovision -huumorikappaleen, jossa kuvattiin sitä, kuinka ruotsalaisille ei kannata olla vihaisia, vaikka he aina voittavat, kun he vain rakastavat Euroviisuja niin paljon, ja viisut ovat osoittaneet heille, että maailmassa on muutakin kuin masennus ja Ikea. :keijo: Esityksessä käytiin myös läpi miltä olisi näyttänyt, jos vihreä vastustaja Käärijä olisi voittanut viime vuonna, ja Suomi olisi tehnyt väliaikanumeron. Siinä olisi nähty Ievan polkka, muumeja, saunapyyhkeiden ja vihtojen kanssa heiluvia tanssijoita ja sen jälkeen Käärijä. :keijo: Käärijä pääsi tosiaan esittämään Cha cha chan hieman lyhennettynä versiona, ja yleisö rakasti sitä. Suomi ja Käärijä olivat tämän kunnianosoituksen ansainneet, ja tilanteen huomioon ottaen on Suomen onni, että ei voitettu. Ja ruotsalaisten viisuinnostus on sitä tasoa, että eihän heille tosiaan voi olla vihainen.


Israelia en katsonut, mutta esimerkiksi aamuradiossa puhuivat, että Mikko Silvennoinen olisi sanonut, että ihmiset buuasivat. Tätä ei kuitenkaan ilmeisesti televisiossa kuultu, vaan päälle oli saatettu laittaa jotain nauhoitettuja hurrauksia. :epäilevä: Harmittaa myös, että Israel meni vielä finaaliinkin. Kai sitten on niin, että joka maassa on riittävästi niitä ihmisiä, joiden mielestä keskeistä on, että Israeliin hyökättiin, Palestiina on täynnä Hamas-terroristeja ja kuka tahansa joka sanoo poikkipuolisen sanan Israelista on antisemitisti, tai sitten vain niin, että Euroviisut ovat ehdottoman epäpoliittinen tapahtuma eikä millään ole väliä. :huoh:

Jos pitäisi veikata voittajaa, veikkaisin Sveitsiä. Se on kuulemma ennakkosuosikkikin. Ihan sama, kunhan ei Israel. SItten en kyllä katso.
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3979
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja Kibaya » La 11 Touko 2024 10:57

On ollut samaan aikaan helppoa olla ilman viisuja ja vaikeaa olla ilman sitä mitä tarvitsisi, eli viisuja.

Silti hetkeäkään en ole harmitellut tekemääni valintaa.
Ajatuksia asiassa on jatkuvasti ja enemmän.
Kukaan ei varmasti voi tässä asiassa olla täydellinen ja kukaan muu ei vaadi meiltä täydellisyyttä kuin me itse.

Ebun toiminta kuitenkin on ollut raukkamaista. Israel kun on isona rahoittajana, he voivat tehdä sitten melkein mitä tahansa ja säännöt venyy.

Israelillehan tämä on vain täydellinen mainoskampanja.

Varjoviisuiksikin kutsuttu Falastinvision näyttää aateekoossa kansanmurhavapaata kilpailua. Siellä ei ehkä Jimmy Jönssonit tai Thörnfeldtit vai mitkä ne oli, loista läsnäolollaan, mutta ainakin on solidaarisuuden linjassa ja helpompi olla katsomatta ebun sekoiluja. Siellä voi myös äänestää. Toki ehkä tässä hetkessä sanoisin että käyttäkää äänestämiseen menevät eurot johonkin muuhun kuin ebun touhuihin.
ensin mä vapisin aaltojen alla.
Opin olemaan antautumalla.
Avatar
Kibaya
Hörhökeijotar
 
Viestit: 6694
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 17:19
Paikkakunta: Syövereissä.

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja marenkienkeli » La 11 Touko 2024 12:10

Kibaya kirjoitti:On ollut samaan aikaan helppoa olla ilman viisuja ja vaikeaa olla ilman sitä mitä tarvitsisi, eli viisuja.

Silti hetkeäkään en ole harmitellut tekemääni valintaa.

:femmat: Ennen ekaa semiä oli älytön ahdistus. Kun tein päätöksen olla katsomatta viisuja, tuli tietynlainen tyyneys ja rauha (kunhan asian olin ensin Heppulaisen kanssa ruotinut läpi ja itkuni itkenyt).
Life is short until it's not
Honestly it's kinda long


Orla Gartland - You aren't special, babe
Avatar
marenkienkeli
labrakärpänen
 
Viestit: 5255
Liittynyt: Pe 02 Touko 2008 20:36

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja L-S » Su 12 Touko 2024 16:47

Ei meidänkään viisuillassa lopulta katsottu finaalia. Varmaan se päätös olisi pitänyt itsekin pystyä tekemään aiemmin, mutta kai jotenkin naiivisti kuvittelin, että ongelma pystyttäisiin jotenkin sivuuttamaan, vaikka olinkin alusta alkaen sitä mieltä, että EBU teki väärin, kun ei sulkenut Israelia ulos. Kyllähän se ahdistus viikon mittaan kasvoi. Itse olin kuitenkin ostanut junalipun tullakseni viisubileisiin jo jokin aika sitten, ja mulle oli myös tärkeää päästä muualle, koska olen pitkästynyt omilla kotiseuduillani koko kevään. Sain onneksi liitettyä viikonloppuun muutakin ohjelmaa ja viisuista riippumatonta kulttuuria paljon, mikä oli tärkeää.

Olen kiitollinen siitä, että oli kuitenkin ns. viisubileet, vaikka ei katsottukaan finaalia. Yhdessä oli mukavaa, itsekseni olisin varmaan vaan lukenut somea ja ollut huonolla tuulella (tai yrittänyt katsoa jotain muuta ja lukenut silti somea). Sitä paitsi oli kiva nähdä ihmisiä.  

Katsottiin kuitenkin vanhoja viisuvideoita. Nämä ovat mulle vähän hankalia pohdintoja, koska itse menen loputtomiin syövereihin tällaisista, että mihin raja sitten kuuluu vetää - saako katsoa vanhoja viisuja, tai yksittäisiä tämän vuoden kappaleita (olen jo kuunnellut niitä, eri maiden karsintabiisien lisäksi, koko kevään, esim. Baby Lasagna on ilahduttanut. Eikä loputtomiin etenevissä boikotointiketjuissa oikein ole järkeä).

Viisuja on kritisoinut nyt rankasti moni sellainenkin, joka ei ole niistä koskaan välittänytkään, mutta itse en halua luopua Euroviisuista kokonaan, vaan toivon, että Israel suljetaan ulos, laitetaan vaihtoon EBUn johtoa ja pääsponsori, ja harkitaan muutenkin tarkkaan mitä kannattaisi tehdä ja annetaan jotain järkeviä lausuntoja eikä vaan epämääräisiä kannanottoja, joissa väitetään, että viisut ovat epäpoliittiset.

Ripustautumalla siihen, että viisut ovat epäpoliittinen tapahtuma, EBU onnistui politisoimaan viisut todella pahasti. Ilmeisesti Suomessakin jotkut (persut?) ovat jopa kannustaneet ihmisiä äänestämään Israelia ihan vain sillä perusteella, että Israelia kun vastustetaan niin pitää antaa vastalauseena ääniä. Olin todella pettynyt siihen, että Suomi antoi paljon yleisöpisteitä Israelille. (Ja taas - mihin raja kuuluu vetää? Saako seurata viisu-uutisointia, riittääkö että ei katsonut?)

Aiheeseen liittyviä somekantojakin on paljon ja osa menee mielestäni vähän hankaliksi. Ihmettelin esim. erästä näkemääni päivitystä, jossa kritisoitiin sitä, että viisuissa ei saa olla esimerkiksi Kosovon lippua (sen Palestiinan lipun lisäksi), mikä tarkoittaa sitä, että viisut ovat pahasti poliittiset. No, olen samaa mieltä siitä, että viisut ovat väkisin poliittiset, mutta eikö nyt lippukielto liity siihen, että ei saisi tuoda muiden maiden lippuja kuin osallistuvien maiden. Muutenhan voisi olla niin, että joku masinoisi tuomaan paikalle vaikka 100 Venäjän lippua nyt, kun Venäjä on suljettu ulos. En pidä tätä mitenkään järkevänä. Sitä en tiedä miksi Kosovo ei saa osallistua, ilmeisesti ovat joskus hakeneet EBUun mutta eivät ole päässeet, en tiedä mitä kaikkea siihen liittyy, varmaan jotain ongelmallista. En jaksa nyt selvittää asiaa pidemmälle, mutta jonkin äskettäisen jutun näin, jossa pohdittiin, että Kosovo olisi jo lähellä päästä mukaan. (Toki toinen asia on se, että ilmeisesti vaikka ei-binääristen lippua, jonka Nemo oli kuulemma salakuljettanut johonkin, ei olisi saanut tuoda. Mutta jos kerran sateenkaarilippu on sallittu, muutkin sentapaiset pitäisi olla ottaen huomioon että viisut on tällä suunnalla tärkeä tapahtuma.)

Mutta kuten sanottu, en halua luopua viisuista kokonaan. Olen katsonut niitä lapsesta saakka. Toivottavasti muutoksia tehdään. Ei sotia kuitenkaan EBUssa ratkaista, joten kai tämä tilanne on jotenkin selvitettävissä ja viisuja voi taas katsoa. Toivon tietysti myös ja ensisijaisesti rauhaa.
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3979
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja Kibaya » Ma 13 Touko 2024 11:02

Katsottiin theian kanssa Falastinvisionin lähetystä loppuillasta. Se oli kyllä samaan aikaan keijoutta, mutta myös hyvä herättämään siihen miten iso koneisto viisut on. Tavallaan onhan sen aina ja koko ajan tiennyt, mutta nyt kun lähetys tökki, kuva jämähteli ja videot ei todellakaan toimineet ja yksittäinen juontaja joutui improamaan useamman minuutin verran kamaa, eikä ollut mitään suunnitelmia tätä varten.
Ennen tätä katsottiin myös youtubesta mm. kaikki viimeisiksi jääneet vedot ja lego-versioita viisuista.

Itse kävin jonkin verran lukemassa juttuja viisukuppilasta, koska se on itselle ollut hyvä lähde. Siellä on tarpeeksi myös sellaista tausta- ja sisäpiiritietoa mihin koen voivani luottaa. Sielläkin tietysti oli ne joiden mielestä kaikki boikotointi on täysin turhaa ja tyhmää ja höpöhöpöä.
Aika hyvin se riitti itselle myös tiedonlähteeksi ja sellaisena mikä ei pahentanut ahdistusta.
Mun mielestä raja menee siinä "you do you"-tyyppisessä, että seisoo sen oman päätöksen takana. Jos on päättänyt katsoa viisut, pystyy seisomaan sen takana ja käymään siitä keskustelua. Jos on päättänyt olla katsomatta viisut, sama homma. Kukaan ei kuitenkaan voi olla missään mitenkään täydellinen ja siihen pyrkiminen ei myöskään ole mikään tavoite. Boikotointi on kuitenkin itselle se matalimman kynnyksen keino toimia ja boikotointi myös toimii, jos se tehdään yhdessä. Esimerkiksi tähän hetkeen toimivia boikotteja on nähty ja tiettyjen yritysten ihan osakekannassa on nähty vaikutuksia tämän hetken boikoteilla, mutta se vaatii yhtenäisyyttä ja siinä pysymistä, vaikka se on vaikeaa.

Viisut on mulle ihan todella, todella tärkeä. En kestä ajatusta viisujen hajoamisesta kokonaan, mutta kyllähän tämän vuoden toiminta osoitti mitä pitää muuttua ja ei vain voida piiloutua epäpoliittisuuden huutelun taakse. Viisut on myös yhteisöllisyyttä ja nyt se yhteisöllisyys on rikki.

Äkkiseltään löysin tiedon Kosovoon liittyen, että koska se ei ole YK:n jäsen, ei liittyminen EBUun ole ollut mahdollista. Ehkä tämä ratkeaa ja useampi taho tunnustaisi Kosovon itsenäiseksi valtioksi ja homma etenisi.

Se mikä itsellä tässä tökkii on mielikuva siitä, että viisujen alkuperäinen tarkoitus on karnevalien ja juhlan varjolla unohdettu. Ei laulukilpailu, vaan se miten euroviisut kasattiin eurooppalaisille toisen maailmansodan jälkeen luomaan jotain yhdistävää ja yhteistä. Kertomaan tavallaan niille muille, että yhdessä selvitään. Ja se meni rikki kun EBU päätti tänä vuonna mitä päätti. Se myös tuntui ainakin itselle sellaiselta että myös itse menisi rikki siinä samalla. Joku voisi tietysti jeesustella että Israel olisi pitänyt sulkea jo aikaisemmin ulos ja miksi vasta nyt ja niin edelleen, mutta kai tämä oli se viimeinen piste ja törkeyden huippu? Eihän Venäjääkään suljettu aiemmin ja siellä ihmisoikeusloukkaukset on olleet ihan arkipäivää useita vuosikymmeniä.

:huoh:
Josko EBU nyt kuitenkin tästä kaikesta olisi sen verran havahtunut, että toimisi toisin ja muuttaisi ensi vuodelle toimintaansa ja meillä olisi edes vähän korjaavampi kokemus?
ensin mä vapisin aaltojen alla.
Opin olemaan antautumalla.
Avatar
Kibaya
Hörhökeijotar
 
Viestit: 6694
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 17:19
Paikkakunta: Syövereissä.

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja L-S » Ma 13 Touko 2024 21:03

Kibaya kirjoitti:Mun mielestä raja menee siinä "you do you"-tyyppisessä, että seisoo sen oman päätöksen takana. Jos on päättänyt katsoa viisut, pystyy seisomaan sen takana ja käymään siitä keskustelua. Jos on päättänyt olla katsomatta viisut, sama homma. Kukaan ei kuitenkaan voi olla missään mitenkään täydellinen ja siihen pyrkiminen ei myöskään ole mikään tavoite. Boikotointi on kuitenkin itselle se matalimman kynnyksen keino toimia ja boikotointi myös toimii, jos se tehdään yhdessä. Esimerkiksi tähän hetkeen toimivia boikotteja on nähty ja tiettyjen yritysten ihan osakekannassa on nähty vaikutuksia tämän hetken boikoteilla, mutta se vaatii yhtenäisyyttä ja siinä pysymistä, vaikka se on vaikeaa.


Joo, nää on hyviä pohdintoja. Itse juutuin jotenkin siihen, että eiväthän ne artistit kuitenkaan ole kansanmurhasta vastuussa, ja epäilin boikotin toimivuutta. Kuitenkin viimeistään loppuviikosta alkoi tuntua siltä, että viisuissa ei ole kellään enää kivaa, ja boikotti olisi tarpeen nimenomaan EBUa kohtaan, sekä sitä päätöstä että Israelia ei suljettu ulos että kaikkea muuta sekoilua kohtaan. Siellä pitäisi katsoa peiliin ja tiedottaa asioista avoimemmin, ja pohtia suhdetta politiikkaan. Mutta siihenkin on varmaan monia näkökohtia, että miksi boikotoida tai ei. Mulle myös eräs ihminen perusteli viisuiltana viestillä, että haluaa katsoa viisuja, koska haluaa tietää mitä siellä tapahtuu nyt kun tämä on mennyt näin poliittiseksi, eikä se ole hänen mielestään Israelin tukemista. Ymmärrän tämänkin näkökohdan, ja tälle ihmiselle ei varmaan ollut erityisen tärkeää pohtia EBUn toimintaa, koska tiedän, että hän ei yleensä hirveästi välitä viisuista. Silti toki boikotin voi nähdä laajemminkin vastalauseena Israelille ja heidän propagandalleen. En tiedä onko sillä vaikutusta sotaan, mutta toivottavasti edes johonkin.

Silti juutun helposti sellaisiin keloihin, että kai sitä toimivampiakin keinoja olisi vaikuttaa, mutta en osaa hirveästi tehdä, lähinnä tyyliin lähettää rahaa ja postata jotain juttuja instagramissa, mutta missään julkisemmassa somessa mun voimavarat ei riitä asiasta keskusteluun (esim. X:ssä saisi täyslaidallisen kuraa niskaan heti, enkä mä pysty sellaista vastaanottamaan, olen kokeillut vähemmän kiistanalaisilla aiheilla, joista en edes arvannut saavani kuraa niskaan).

No, mutta olen tyytyväinen siihen, että en katsonut. Hetkellisesti mietin päivällä pääkaupunkiseudulla jo ollessani, että pitäisikö paeta vaan johonkin :keijo: , mutta päädyttiin onneksi olemaan katsomatta.

En silti kyllä aio olla kuuntelematta tämän vuoden Euroviisukappaleita. Myöhäistä se nyt jo olisikin, kun osaa kappaleista olen luukuttanut koko kevään karsinnoista asti (esim. Kroatiaa). Sveitsin kappaletta ei ollut mun listoilla, koska heillä ei ollut karsintaa, josta se olisi tarttunut mukaan, mutta kyllä sitäkin tekee mieli kuunnella. Bambie Thughan oli kuulemma sanonut, että me (artistit) olemme Euroviisut, ei EBU (ja kommentoi muutenkin hyvin, toivoisin että muutkin ottaisivat kantaa). Kuuntelemattomuus on pois artisteilta, ja eiväthän nämä artistit kuitenkaan tässä syyllisiä ole, ellei nyt laske osallisuudeksi sitä, että menivät alun perin sinne viisuihin. Joku varmaan laskee. Toki on ollut paljon niitä kommentteja, että sinun tarpeesi viihteelle ei voi olla niin tärkeä kuin palestiinalaisten elämä, eikä tietysti olekaan, mutta ei se nyt niinkään mene, että näin kommentoineet lopettaisivat kaiken viihteen seuraamisen ja katsoisivat pelkästään sotauutisia lopun aikaa, tai että se että jos nyt laittaa nämä tietyt kappaleet lopulliseen boikottiin, niin se muuttaisi jotain. Muutoin ymmärrän, että boikotti on symbolisesti tärkeä asia, mutta asiaa kommentoivat mielestäni liikaa jyrkästi mutkat suoriksi vetäen myös ne, joille Euroviisut ovat muuten ihan yhdentekevä asia ja huonoa musaa. Keskustelun taso siis ahdisti myös, kuten kyllä kaikki somekeskustelu nykyään. Toivoisin, että olisi nyt tässä käsillä luettavaksi joku akateeminen analyysi aiheesta. (Toivottavasti joku vielä kirjoittaa tästä, mutta oikeaan tutkimukseen menee tietenkin aikaa eikä sitä saada nyt)

Jonain toisena vuonna nyt varmaan keskusteltaisiin ja iloittaisiin siitä, että ei-binäärinen Nemo voitti. Nyt olen nähnyt lähinnä inhottavaa kommentointia, koska konservatiiveilla on motivaatiota kommentoida tätä siinä missä muilla on liian kiire puhua viisujen ongelmallisuudesta.

Aivan niin, jotain yhteisöllisyyttä meni tänä vuonna rikki. Toivon, että se voidaan vielä korjata.
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3979
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja Kibaya » Ke 15 Touko 2024 13:40

Olen Bambie Thugin kanssa samaa mieltä, että viisut on ne artistit ja yleisö, mutta samalla ei voida sivuuttaa täysin Ebun roolia vaikuttimena.
Esimerkiksi se ero falastinvisionin ja euroviisujen välillä, kun toisella on miljardimääräisesti rahaa tuottaa showta ja toiset tekee todenäköisesti jollain vapaaehtoispohjalla ja kotikutoisuus tuntuu ihan katsojan takaraivossa asti. Viihdettä molemmat, toisessa vain muistutettiin siitä että mikä tilanne on ja toisessa kieltäydyttiin edes ajattelemasta mitään muuta kuin sitä viihdettä ja rahaa.

Se, oliko viisujen katsominen Israelin tukemista ei mielestäni ole enää vain mielipidekysymys siinä kohtaa kun pääsponsorina on Maroccon Oil, mikä on tunnettu israelialainen yritys, joka tukee israelilaista koneistoa. Ihan yhtä paljon se sataa siihen laariin kuin suoraan israelilaisten tuotteiden ostaminen.
Mielipide ei sinänsä suoranaisesti vielä aiheuta vahinkoa, mutta toiminta aiheuttaa. Ja onko valmis käymään tästä keskustelua? Joskus asiat on ja ei ole samaan aikaan mustavalkoisia ja yksinkertaisia.
Tietenkin protestit ja boikotointi synnyttää aina vastaliikettä ja sitähän mm. persut (jee) teki suomessa. Kannusti äänestämään Israelia vaan sitä vastaan että jotkut ei katso viisuja ollenkaan.

Itsehän seurasin, ja varmaan seuraan ensi vuonnakin, maiden karsintoja juuri sen musiikin vuoksi. En ehkä Rikardon, mutta musiikin ja eri maiden erilaisuuksien vuoksi. Vaikka tiesin, että niiden tarkoitus on valita viisuihin edustaja.

Jos oikein lähdetään tiukalle linjalle, tulisi eri maiden erota Ebusta, niin kauan kuin Israel saa olla siellä mukana. Se on äärimmäinen vaatimus, mihin todennäköisesti ei suostu yksikään tämän hetken kilpailuihin osallistuva maa, mutta siinä olisi sellaista toimintaa mikä vaikuttaisi Ebuun jo ihan suoraan.
En usko että Ebu enää voisi siinä kohtaa olla reagoimatta.

Viisut on aina olleet jollain tasolla polittisia. Se on rakennettu poliittisen tilanteen päälle, joten se poliittisuuden huutelu on ihan bullshittiä ollut aina. Se, että pyritään pitämään tietynlainen politikointi ulkopuolella on ollut ajoittain toimivaa, muttei aina. Kertoo myös maailman tilanteesta, kun viisut ovat kriisissä.

Yhteisöllisyyttä todellakin on ikävä.
ensin mä vapisin aaltojen alla.
Opin olemaan antautumalla.
Avatar
Kibaya
Hörhökeijotar
 
Viestit: 6694
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 17:19
Paikkakunta: Syövereissä.

Re: Euroviisut 2024

ViestiKirjoittaja L-S » Ke 15 Touko 2024 17:38

Joo, totta kai miljoonakoneisto vaikuttaa. Toki varmaan artistien esitykset kustantavat kai kukin yleisradioyhtiö, mutta EBU tuo sen isomman taustakoneiston, jolla saadaan tv-show pyörimään.

Silti olen sitä mieltä, että viihdettäkin tarvitaan, ja sellaisiakin hetkiä, joissa ei tarvitse ajatella maailman tapahtumia, vaikka tiedänkin, että sodasta kärsivillä ihmisillä ei ole samaa mahdollisuutta... ja kyllä usein tuntuu siltä, monienkin asioiden kohdalla, että hirveää että täällä me vaan eletään normaalia elämää kun toisaalla jotkut kärsivät, mutta se on toisaalta ristiriita, jonka kanssa tässä maailmassa on ehkä pakko elää, mikä ei tietenkään tarkoita sitä ettei pitäisi tehdä sitä minkä realistisesti voi (ja toki tiedän, että puhdas viihde on pääsääntöisesti aina ongelmallista, koska sen perusluonteena on jättää asioita huomiotta sen sijaan että se suhtautuisi mihinkään kriittisesti). Kuitenkin on totta kai niin, että juuri Euroviisut viihteenä olivat nyt ongelmalliset, koska he eivät sulkeneet Israelia pois, ja tuo sponsorikin on ongelma (toki uskon, että mainitsemani henkilö, jonka mielestä viisujen katsominen poliittisesta mielenkiinnosta ei ollut Israelin tukemista, ei varmastikaan tiennyt tästä sponsoriudesta, eikä varmasti osta myöskään ko. firman tuotteita. Ja varmaan olisin voinut itse tätä perustella hänelle, mutta en halua alkaa läheisteni kanssa kinaamaankaan varsinkaan jollain whatsapp-viestillä). Mutta kuten jo aiemmin sanoin, sponsorikin pitäisi laittaa vaihtoon Israelin ulos sulkemisen lisäksi.

En usko maiden lähtevän EBUsta eroamaan, onhan sillä organisaatiolla monenlaista muutakin toimintaa, mutta sillä on spekuloitu, että voisiko vaikka Yle päättää jättäytyä viisuista pois. Toivon, että moni maa ilmoittaa jäävänsä pois, jollei Israelia poisteta, niin jospa sillä saataisiin muutosta aikaan.
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3979
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Edellinen

Paluu MusiikkiPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron