Kasvisruokaa kaikelle kansalle

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja damn » Ma 29 Joulu 2014 19:34

Sain vihdoinkin aikaiseksi tehdä tuota Marengin kasvishernaria. Lopputulos oli hyvä, vaikka kohtasin turhia vastoinkäymisiä omaa huolimattomuuttani. Ensiksikin luulin pilanneeni herneet liottamalla niitä vuorokauden, mutta onneksi olivat vielä kelvollisia. Kun aloin keitellä, tajusin että kattilani on auttamatta liian pieni, joten jouduin jättämään osan herneistä pois. Huomasin myös, että valkosipuli oli melkein loppu. Hyvältä maistui joka tapauksessa, mutta seuraavaa kertaa ajatellen ostan isomman kattilan(ollut ostoslistalla jo hyvän tovin muutenkin) ja muistan tarkistaa, että kaapissa edelleen on kaikki ainesosat tallella. :virne:
Fail, fail again, fail better.
Avatar
damn
 
Viestit: 1506
Liittynyt: Pe 08 Elo 2008 14:59

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja marenkienkeli » Ma 29 Joulu 2014 20:36

Tuo on liottamisen suhteen siitä kiitollinen ruoka, että siitä tulee joka tapauksessa mössöä, joten liian pitkästä liottamisesta ei liene haittaa. Hyvä, että onnistui vastoinkäymisistä huolimatta. (Huvittavaa, että minä juuri pari tuntia sitten haaveilin kasvishernarista, vaikka en ole siitä aikoihin haaveillut. :tilt: )

Kattilan koko mun olisi ollut hyvä mainita. :kyllä: Ei vaan tullut silloin mieleen ja enää en edes muista, mitä kattilaa käytin...
Life is short until it's not
Honestly it's kinda long


Orla Gartland - You aren't special, babe
Avatar
marenkienkeli
labrakärpänen
 
Viestit: 5251
Liittynyt: Pe 02 Touko 2008 20:36

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja marenkienkeli » Ke 14 Tammi 2015 21:43

Täytyy nyt vähän mainostaa. Tein tajuttoman hyvää, vegaanista pitsaa eilen. :kuola:

Marengin vegaaninen pitsa (yksi pellillinen)

Kaikki ainesosat:
5 herkkusientä
2 sipulia
4 tomaattia
10 valkosipulinkynttä
½ dl punaisia linsseja
esim. 1tl mustapippuria
runsaasti basilikaa
öljyä
½ pussi kuivahiivaa
2 dl vettä
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
1,5 dl ohrajauhoja
suolaa
purkillinen ananaspaloja
1 paketti edamin makusta Cheezly-"juustoa"

Paistetut herkkusienet:
5 herkkusientä

Siivuta herkkusienet, paista pannulla runsaassa öljyssä.

Tomaattikastike:
2 sipulia
4 tomaattia
10 valkosipulinkynttä
½ dl punaisia linsseja
esim. 1tl mustapippuria
runsaasti basilikaa
öljyä

Pilko sipuli. Paista runsaassa öljyssä pannulla, kunnes lähes kypsiä.
Lisää pilkotut tomaatit. Paista kunnes alkaa olemaan mössöä.
Lisää siivutetut valkosipulinkynnet, linssit ja mustapippuri.
(Esimerkiksi tässä vaiheessa voi alkaa tehdä pohjaa varten taikinaa ja laittaa uunin päälle.)
Paista kunnes linssit kypsiä ja kastike riittävän sakeaa.
Lisää lopussa basilikaa ja halutessasi lisää öljyä.

Pohja:
½ pussi kuivahiivaa
2 dl vettä
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
1,5 dl ohrajauhoja
suolaa
1 rkl öljyä

Laita astiaan vesi, hiiva ja vehnäjauhot, sekoita lusikalla. Laita esimerkiksi mikroon (älä laita mikroa päälle) kohoamaan. Lisää loput jauhot sekä suola ja sekoita lusikalla. Lisää öljy ja sekoita. Vaivaa lopuksi käsin.

Raasta Cheezly-"juusto".

Painele taikina pellille, lisää päälle tomaattikastike, sienet, ananakset ja "juusto". Paista 200 asteessa n. 20 min tai kunnes pitsa on kypsä.

Nauti!
Life is short until it's not
Honestly it's kinda long


Orla Gartland - You aren't special, babe
Avatar
marenkienkeli
labrakärpänen
 
Viestit: 5251
Liittynyt: Pe 02 Touko 2008 20:36

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja marenkienkeli » To 09 Kesä 2016 23:24

Hieman tuli syötyä liikaa, mutta minkäs sille voi. Mustapapupihvit ovat yksi tämän hetken lempiruoistani. Ohje on muokattu Vegaanin keittiössä -kirjan ohjeesta. Lisäsin kapristen määrää (vaikka en muissa ruoissa tykkää kapriksesta!) ja korvasin perunat perunajauhoilla (koska kellä on erikseen aikaa keittää perunoita?). Korppujauhot korvasin puurohiutaleilla.

Mustapapupihvit (n. 3 hengen annos)

2 purkkia mustapapuja
2-3 rkl perunajauhoja
65 g pieniä kapriksia
2 valkosipulin kynttä pieneksi silputtuna
0,75 dl puurohiutaleita
suolaa
öljyä paistamiseen

Laita astiaan mustapavut ja perunajauhot. Muhenna muusisurvimella. Ei haittaa, vaikka osa pavuista jäisi kokonaisiksi.
Lisää muut aineet ja sekoita, kunnes ainekset ovat sekaisin.
Anna taikinan tekeentyä jääkaapissa n. 30 min ja paista pihveiksi öljyssä.

Tarjoile esimerkiksi höyrytetyn parsa- ja kukkakaalin kanssa. :kuola:
Life is short until it's not
Honestly it's kinda long


Orla Gartland - You aren't special, babe
Avatar
marenkienkeli
labrakärpänen
 
Viestit: 5251
Liittynyt: Pe 02 Touko 2008 20:36

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja marenkienkeli » La 06 Touko 2017 15:00

Helppo patamainen ruoka, joka on hyvää myös lämmitettynä. :superhymy: Tähän kannattaa käyttää korkeareunaista paistinpannua.

Nyhtis-ohrapata (4 annosta):

1 pkt Nyhtökauraa
1 purkki kaurakermaa
1 pieni purkki tomaattipyrettä
1-2 porkkanaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
kesäkurpitsa
rypsi- tai rapsiöljyä
suolaa
mustapippuria
chilijauhetta/-rouhetta
paprikajauhetta
valkosipulijauhetta
4 dl täysjyväohraa

Paista runsaassa (n. 3-4 rkl) öljyssä porkkanapaloja.
Laita täysjyväohra kiehumaan. (Jossain vaiheessa, kun ohra on valmis, valuta vesi ja jätä ohra odottamaan.)
Lisää sipuli- ja valkosipulipalat.
Lisää muut ainesosat paitsi Nyhtis ja ohra.
Keitä hetki (n. 2-5 min).
Lisää Nyhtis ja ohra, sekoita kunnolla. Sulje levy, jos kastike on jo riittävän paksua. Jos on täysin kuivaa, lisää pieni määrä vettä. Sekoittele ja riko tarvittaessa suurimmat Nyhtis-klöntit kauhalla.
Life is short until it's not
Honestly it's kinda long


Orla Gartland - You aren't special, babe
Avatar
marenkienkeli
labrakärpänen
 
Viestit: 5251
Liittynyt: Pe 02 Touko 2008 20:36

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja Kibaya » To 11 Loka 2018 13:13

Perunaa kastikkeessa

Halusin kermaperunoita, mutta en siivutettuna, vaan palasina. Siitä se lähti, idea.

1 kpl pieni sipuli
4 keskikokoista perunaa
2 dl kermaa (käytin kuohua)
n. 1 dl maitoa
3/4 ruohosipulituorejuustoa
mausteita (persillade, suola, pippuri)

uuni 200 astetta, kunnes peruna kypsää

Pilko sipulit pieneksi hakkelukseksi ja kuutioi perunat.
Kuulota sipulia kasarin/pannun pohjalla öljyssä kunnes se on läpikuultavaa.
Lisää perunat ja kerma. Sekoita niin että seos on tasaista, kuumenna, mutta älä anna kiehua. Lisää tuorejuusto ja sekoita niin että juusto sulaa kerman joukkoon. Mausta. Tarkista suola. Älä anna kiehua.
Kaada seos uunivuokaan. Halutessasi voit lisätä pinnalle juustoa, ei pakollista.
Kypsennä uunissa kunnes perunat on kypsiä.
Nauti!

:kuola:

Tuli parempaa kuin odotin.
Söin kalapihvin kanssa, tomaatti-korianteri-salaatin kanssa.
Olisin voinut syödä kaiken.
ensin mä vapisin aaltojen alla.
Opin olemaan antautumalla.
Avatar
Kibaya
Hörhökeijotar
 
Viestit: 6675
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 17:19
Paikkakunta: Syövereissä.

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja L-S » Ti 23 Loka 2018 22:32

En nyt oikein tiedä mihin ketjuun jaarittelisin lihattoman lokakuun kokeiluistani, kun nämä ovat osaksi uutuustuotteiden testailua ja osaksi ruoanlaittoa, mutta laitetaan nyt tänne. Kuten toisessa ketjussa valitin, olen laiska arkiruoanlaittaja, joten tarvitsen nopeita ratkaisuja, joten niitä olen nyt yrittänyt kehitellä testaamalla uusia tuotteita.

Testasin muun muassa tällaista "Superkulho"-reseptiä :keijo: Ruokaan tulee lempiraaka-ainettani parsakaalia chilillä ja valkosipulilla maustettuna, cayenne-pippurilla maustettua kikhernettä (cayennea maun mukaan - itse laitoin liikaa :P) sekä Paulúns-merkkistä Superriisiä, jossa on riisiä, vihreitä linssejä, kurpitsansiemeniä ja kvinoaa samassa. Tuo Superriisi oli kiinnostava tuote, hyvänmakuinen ja ravitseva. Tätä voisin tehdä toistekin, vaikka aikaa menikin jonkun verran.

Tänään testasin Nyhtökaura-hampurilaispihvejä, melko uusi nyhtökauratuote ilmeisesti. Pihvit on valmiiksi maustettu mm. savuaromilla ja monilla muillakin mausteilla. Paistoin pihvin rasvassa pannulla ja laitoin valmiin hampurilaissämpylän väliin, lisäksi chilimajoneesia ja kurkkua ja salaattia, sekä toista tuotekokeilua: viipaleen pannulla (ilman rasvaa) paistettua Violifen Mediterranean Style Blockia. :keijo: Tämä välimerellinen palanen on vegaaninen juustonkorvike, joka pakkauksessa kehotetaan grillaamaan. Kannen kuvassa se näyttää vähän halloumilta. Maku ei valitettavasti ollut kyllä läheskään yhtä hyvä kuin halloumissa, joka on suosikkituotteitani. Joku juustomainen maku siinä kyllä oli, ei vain mitenkään hyvän juuston. :P Tuotteen valmistuksessa on käytetty kookosöljyä, mikä ei kai ole kovin terveellistäkään. Hampurilaisen välissä se meni, mutta en ostaisi tätä toiste. Sen sijaan nyhtökaurapihvejä voisin ehkä ostaakin, ei nyt ihan rasvaisuusnautinnossa vedä vertoja lihapurilaiselle, mutta tässä ei ainakaan maistunut nyhtökauran pahimmillaan hernekeittomainen maku juurikaan. :keijo:

Tässä kuussa en ole vielä saanut tehtyä erästä lempikasvisruokaani, johon tulee Tzay-merkkisiä chilillä ja inkiväärillä maustettuja soijapaloja (pakaste). Niitä on vain kovin vaikea löytää kaupoista, ei ole taas aikoihin näkynyt missään. Oikein hyvä kasvisruokatuote, maultaan sellainen, ettei tule oloa, että ajattelisi, että "ihan kiva, mutta broileri (jota nämä vähän muistuttavat) olisi ollut parempaa", vaan pidän näistä oikeasti. Tälle voin laittaa ihan reseptin, jotenkin tuntuu että olisin saattanut tämän laittaakin, mutta en nyt ainakaan löytänyt. Muokkasin reseptin alun perin jostain trendikkäästä kulhoruokareseptistä, jossa oli marinoitua lohta. Tein kerran sitä marinoitua lohta, ja se oli hyvää, mutta aikaavievää, tämä on yksinkertaisempi vaihtoehto. Olen tehnyt tätä monesti.

Trendikäs Tzay-kulhoruoka 1-2 hengelle
Tzay-soijapaloja, chili-inkivääri
riisiä, couscousia tai kvinoaa
1 avokado
kurkkua
valmista chilikastiketta
seesaminsiemeniä

Paista soijapaloja öljyssä pannulla niin kauan kunnes ne pehmenevät ja saavat vähän väriä. Jos syöt yksin, älä laita koko pussillista soijapaloja. Keitä seuraksi pakkauksen ohjeen mukaan couscousia, kvinoaa tai riisiä (tähän käy mitä sattuu kaapista löytymään). Laita kulhon pohjalle riisi, kvinoa tai couscous ja päälle soijapalat. Halkaise ja puolita avokado ja kaiverra lusikalla kulhoon. Leikkaa kurkusta haluamasi kokoisia viipaleita ja asettele nätisti kulhoon. Kaada päälle chilikastiketta ja vähän seesaminsiemeniä koristeeksi. Ota trendikkäästä kulhoruoasta kuva Instagramiin ja syö sitten vasta. :keijo:
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3967
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja marenkienkeli » Ke 24 Loka 2018 14:27

Kun nuorempi pikkuveli asui äitimme luona, yritti äiti välillä saada häntä syömään myös kasvisruokaa. Varsinkin, kun äiti itse tykkää syödä niitä. Vinkkasin tämän reseptin hänelle. Välillä jotain muutakin kuin tomaattista pastakastiketta tai jauhelihakastiketta pastalle. Ainakin äiti ja ruokanirsoilijaveljeni (jolla oli ainakin lapsena sen verran tarkka makuaisti, että ei yhtään ihmetytä, että kaikki ruoka ei maistu. Nauroi pienenä lihapataa maistaessaan, että tää maistuu ihan joululta. Oli äiti isoon pataan 1 kanelitangon laittanut ja noukkinut sieltä ennen tarjoilua pois. Kukaan muu ei edes tämän kuultuaan pystynyt sitä kanelia maistamaan. :virnei: ) tykkäsivät kovasti ja söivät usein. Suippopaprika sopii tuohon ohjeeseen paremmin kuin tavallinen paprika, mutta jos ostaa 1 kg paprikoita suippopaprikamuodossa, tulee jo melkoisen kalliiksi. Itse en ikinä raaski niin tehdä vaan lisään kastikkeeseen hunajaa. :P Sopii normaalin pastan lisäksi myös kesäkurpitsapastan kaveriksi, mutta sitä versiota en ole viime aikoina tehnyt, koska ex-Mieheke vei mukanaan suosikkiturhakkeeni: "vihannesteroittimen", jolla sai tehtyä vihanneksista "spagettia". :D Tykkään tuossa ohjeessa myös siitä, että pilkkomiset voi tehdä vähän sinne päin, kun kaikki kuitenkin soseutetaan. :tilt:

Paprika-papukastike

2-3 annosta

1 sipuli
2 rkl rypsiöljyä
0,5 tl savupaprikajauhetta
1 tl balsamiviinietikkaa
4 keskikokoista punaista paprikaa (n. 1 kg)
0,5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tlk kidneypapuja
1 tl oreganoa

Silppua sipuli. Poista paprikoista siemenet ja kuutioi ne.
Kuumenna kattilan pohjalla öljy. Lisää savupaprika, sipulisilppu ja kuullota heti. Mausta balsamiviinietikalla.
Lisää paprikat kattilaan ja jatka kuullottamista vielä noin viitisen minuuttia. Lisää kattilaan puoli desiä vettä sekä kasvisliemikuutio ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes kasvisliemikuutio on sulanut.
Soseuta paprikat sauvasekoittimella. Nosta kattila takaisin liedelle. Huuhtele pavut ja lisää ne kastikkeen joukkoon. Anna kiehua vielä 10 minuuttia miedohkolla lämmöllä. Lisää vettä tarvittaessa.
Mausta kastike oreganolla. Tarkista suola. Tarjoa pastan kanssa.
Life is short until it's not
Honestly it's kinda long


Orla Gartland - You aren't special, babe
Avatar
marenkienkeli
labrakärpänen
 
Viestit: 5251
Liittynyt: Pe 02 Touko 2008 20:36

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja marenkienkeli » La 05 Tammi 2019 20:53

L-S:n pyynnöstä jaan keksimäni Nyhtis-salaattireseptin täällä. :superhymy: Piti yhdelle piknikille keksiä kaksi maidotonta, ovo-vegetaarista salaattia. Googlen kuvahakuun laitoin "ruokaisia salaatti" ja tämä sekä linssisalaatti tuli ideoitua. :virne:

Nyhtis-salaatti (n. 2-3 annosta, jos pääruoka)

-1 paketti (tomaatti-)Nyhtistä
-1/2 purkkia (n. 140 g) kurkkumajoneesia (Myös aioli sekä tavallinen majoneesi +pieni määrä kurkkumajoneesia testattu. Toimii. :tilt:)
-1 kurkku
-1 paketti (250 g) kirsikkatomaatteja (tai vastaava määrä muita tomaatteja)
-200 g herneitä (tai herne-maissi-paprikaa)
-100 g jääsalaattia (tai muuta valitsemaasi salaattia)

-Sulata herneet.
-Sekoita keskenään osa majoneesista Nyhtikseen (majo siis suoraan sinne Nyhtispakettiin).
-Pilko kurkku, tomaatit ja salaatti.
-Sekoita keskenään muut aineet paitsi lisämajoneesi.
-Lisää majoneesia ja sekoittele kunnes salaatin majoneesipitoisuus on sopiva.
Life is short until it's not
Honestly it's kinda long


Orla Gartland - You aren't special, babe
Avatar
marenkienkeli
labrakärpänen
 
Viestit: 5251
Liittynyt: Pe 02 Touko 2008 20:36

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja L-S » Su 06 Tammi 2019 00:10

Jee! Voisi testata kotonakin joku kerta. :D
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3967
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja L-S » Ke 23 Tammi 2019 21:41

Lihattoman tammikuun siimeksessä lumihangessa rämpiessäni olen taas testaillut erilaisia pikaisia ruokaratkaisuja. :keijo:

Tein muun muassa Nyhtökaurapyörykkäpastaa. Inspiraationa oli tämä K-ruoka-palvelun resepti, mutta kiireisenä ja puoli kahdeksan aikaan illalla väsyneenä ihmisenä menin taas helpoimman kautta, ja käytin tomaattimurskan keittelyn sijaan valmiin pastakastikepurkillisen, jonka löysin kaapista. Se oli mennyt vanhaksikin jo viime vuonna, joten se oli syytä käyttää. :keijo: Toki pastakastikkeenkin lämmitin kattilassa, joten ei siinä nyt merkittävästi aikaa säästänyt, mutta edes vähän. :P Kastike oli Arrabbiataa, eli mausteita (mm. chili) riitti, eikä niitä tarvinnut lisätä. Kastikkeen joukkoon laitoin ne nyhtökaurapyörykät sekä jääkaapista löytynyttä tuoretta pinaattia (vrt. reseptin lehtikaali). Pinaatin tietysti huuhtelin ja revin paksuimmat lehtiruodit pois. Keitin lisäksi tuorepastaspagettia. Tuli ihan hyvää ja bonuksena annos näytti ihan lihapullapastalta, mikäli sen katsoisi tärkeäksi. :keijo: Muutoin olen syönyt liikaa pastaratkaisuja, joissa on lähinnä pelkkiä kasviksia (mm. :parsis: ) eikä juuri mitään proteiinia. :keijo:

Testasin myös soijanakki-hodareita, kun kerran suosin nopeasti valmistuvia ruokia. :keijo: Hälsans kökin soijanakkeja paistoin paistinpannussa vähässä öljyssä, lämmitin leivänpaahtimessa valmiit hot dog -sämpylät ja täytin ne sitten majoneesilla, ketsupilla, kurkulla ja soijanakilla sekä pienellä määrällä kevätsipulia, jota sattui jääkaapissa olemaan. Ihan ok, ainakin perushodariyhdistelmässä soijanakit toimivat, vaikka pelkästään maistui vähän turhan soijaiselta.

Valmisruoista testasin viime viikon työpaikkalounaalla Härkis-valmisateriaa, jossa oli kookoskermakastiketta ja härkiksestä tehtyjä kofta-pyöryköitä. Se oli yllättävän hyvää. Kaupassa pyörittelin kädessä myös Kokkikartanon nyhtökaura-pasta-annosta, mutta se näyttää ulkonäöllisesti sen verran epämääräiseltä, että hyllyyn se lopulta jäi. :( Ruoan esteettisyys on mulle tärkeää. :keijo:

Yllämainitsemaani Tzay-kulhoruokaa en voi enää tehdä. :pillitys: Tzayta ei ole aikoihin näkynyt kaupoissa, joten menin tuotteen nettisivulle ja lähetin palautetta kysyäkseni, että tehdäänkö sitä enää. Vastaus oli, että se lopetettiin viime vuoden lopussa vähäisen kysynnän vuoksi. :epäilevä: Ei kai ihme, jos kysyntä oli vähäistä, kun sitä ei aiemminkaan saanut kovinkaan monista kaupoista, enkä muista, että ko. tuotetta olisi paljoa edes mainostettu. Atria olisi voinut tehdä enemmän tuotteensa hyväksi! :keijo: Itse ostin sitä kyllä aina kun löysin.
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3967
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja Kibaya » To 24 Tammi 2019 12:06

L-S kirjoitti:
Testasin myös soijanakki-hodareita, kun kerran suosin nopeasti valmistuvia ruokia. :keijo: Hälsans kökin soijanakkeja paistoin paistinpannussa vähässä öljyssä, lämmitin leivänpaahtimessa valmiit hot dog -sämpylät ja täytin ne sitten majoneesilla, ketsupilla, kurkulla ja soijanakilla sekä pienellä määrällä kevätsipulia, jota sattui jääkaapissa olemaan. Ihan ok, ainakin perushodariyhdistelmässä soijanakit toimivat, vaikka pelkästään maistui vähän turhan soijaiselta.



Mä en tykkää Hälsans Kök-tuotteista. Ne on turhan soijaisia ja maku on tosi outo mun suuhun. Nakkeina oon käyttänyt bonsoyan nakkeja. Tehnyt niistä mm. nakkikastiketta, mikä meni lihansyöjälapselle ihan läpi nakkikastikkeena, ei soijanakkikastikkeena. Olen myös paistanut nakkeja ja syönyt sellaisenaan mm. punajuurisalaatin kanssa ja kyllä ne siihen kerran vuodessa iskevään nakkihinkuun toimii :keijo:.
ensin mä vapisin aaltojen alla.
Opin olemaan antautumalla.
Avatar
Kibaya
Hörhökeijotar
 
Viestit: 6675
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 17:19
Paikkakunta: Syövereissä.

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja L-S » To 24 Tammi 2019 14:09

Mä punnitsin kaupassa noiden Hälsans kökin ja Bonsoyan nakkien välillä, mutta päädyin ensin mainittuun. Ehkä pitää joskus testata noi toisetkin, vaikka ei munkaan hirveän usein nakkeja tee mieli. :P (Sitä paitsi Hälsäns kökejä on vielä pakastimessa jäljelläkin...)
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3967
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja Kibaya » Ke 17 Huhti 2019 22:33

Oon pariin kertaan tehnyt uunifetapastaa ja se on niiiiin hyvää :tipahdus:
Nyt mietin miten siitä saisi ehkä tehtyä vegaanisen ja onko semmoista tuotetta mikä korvaisi sekä fetan koostumuksen, että maun.
Olen tehnyt tämän sekä cappelipastaan, että semmoiseen missä on koloja kastikkeelle. Spagettiin kai oli se alkuperäinen resepti, mutta mun keittiössä pasta ku pasta :sori:

Paras vaihe tässä reseptissä on se kun tomaateista tirskahtelee neste feta-öljyseokseen.

Netistä varmaan löytää monia variaatioita reseptistä, me on tehty:

- Fetaa (esim. Pirkka parhaat, Patros, mitä näitä nyt on, ei xtra)
- Kirsikkatomaatteja (meillä on käytetty varrellisia, isoja tomaatteja)
- öljyä
- suolaa ja pippuria

Ensin vuoan pohjalle öljyä, sitten feta siihen, pyöräyttäen, ympärille tomaatit, lisää öljyä, pyöritellään tomaatit öljyssä, mausteet päälle ja uuniin. 200-225, riippuen uunista, ajastimeen vartti. Vartin jälkeen grillivastukselle ylimmälle tasolle ja nokka kiinni uuninluukkuun että ei pala. Ohjeissa on 5-10minuuttia, niin että saa väriä, mutta ei saa palaa. Meidän uunilla aika on 3-5minuuttia, vaikka laskisi lämpötilaa alle 200 asteen. Se käräyttää ihan silmänräpäyksessä jos ei ole tarkkana.
T. avustaja ei ollut ottanut varsia pois ja ne iski liekkiä ekalla kerralla.

Sitten kun on ihanan väristä, vuoka pois uunista, murskataan feta ja tomaatit ja sekoitetaan joukkoon pasta. :kuola:

Koska mä tykkään kastikkeista, niin oon laittanut huoletta isolla kädellä öljyä, eikä se ole haitannut yhtään.
Helppoa, kohtuullisen nopeaa ja niin hyvää että pää lähtee irti. :tilt:
ensin mä vapisin aaltojen alla.
Opin olemaan antautumalla.
Avatar
Kibaya
Hörhökeijotar
 
Viestit: 6675
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 17:19
Paikkakunta: Syövereissä.

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja L-S » To 18 Huhti 2019 09:18

Mäkin olen tehnyt uunifetapastaa pari kertaa, on kyllä tosiaan törkeän hyvää. Alkuperäisessä Liemessä-blogin reseptissä oli myös tuoretta chiliä, itse laitan sitäkin, sellaisen miedon punaisen chilin puolikkaan.
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3967
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja Kibaya » To 18 Huhti 2019 10:10

EIlen mietin että ensi kerralla haluan kyllä vähän pieneksi hakattua sipulia mukaan.
Chili varmasti sopii, jos sitä pystyy käyttämään. Itse en tuoretta chiliä oikein pysty, niin olen sitten suosiolla jättänyt sivuun.
ensin mä vapisin aaltojen alla.
Opin olemaan antautumalla.
Avatar
Kibaya
Hörhökeijotar
 
Viestit: 6675
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 17:19
Paikkakunta: Syövereissä.

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja marenkienkeli » To 18 Huhti 2019 15:34

Kibaya kirjoitti:Nyt mietin miten siitä saisi ehkä tehtyä vegaanisen ja onko semmoista tuotetta mikä korvaisi sekä fetan koostumuksen, että maun.

Hmmm. Ilmeisesti Porlammilta on tulossa feta-vuusto kauppoihin lähiaikoina. Fetamaisen maun saisi varmaan jotenkin luotua, mutta koostumus onkin sitten vaikeampi. Laitan mietintämyssyyn. Kotonani olevista aineksista lähtisin ehkä liikkeelle jostain kaurakerma + suola + muut mausteet + kikhernejauhot (gram-jauhot) mölteistä. :virne: Gluteenijauhoista saisi lisää sitkoa, mutta niitä mulla ei ole kaapissa. Eli käytännössä juustomaisesti maustettua seitania tuo mietinto alkaa olla, kun gluteenijauhotkin on mietinnössä mukana. Tiedä sitten, olisiko yhtään siellä päin. :virne:

muoks. Jos en tietäisi, että et ole tofuilija, olisin tofua ensisijaisesti ehdottanut. :tilt:
Life is short until it's not
Honestly it's kinda long


Orla Gartland - You aren't special, babe
Avatar
marenkienkeli
labrakärpänen
 
Viestit: 5251
Liittynyt: Pe 02 Touko 2008 20:36

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja Kibaya » To 18 Huhti 2019 21:19

Mäkin mietin eka tofua, mutta sitten jotenkin jäin miettimään että jäiskö siitä se kermaisuus pois, mikä on mulle yks isoimmista miellyttävyyksistä.
Mutta mietitään! Pitää ehkä myös kokeilla :D
ensin mä vapisin aaltojen alla.
Opin olemaan antautumalla.
Avatar
Kibaya
Hörhökeijotar
 
Viestit: 6675
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 17:19
Paikkakunta: Syövereissä.

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja L-S » Pe 19 Huhti 2019 09:49

Tofu ja kaurakermahan voisi olla jonkinlainen yhdistelmä. :raps: Ja lisäksi ainakin suolaa ja ehkä joku muu mauste? Toimisikohan siihen se sama, että laittaisi uuniin niiden tomaattien ja oliiviöljyn kanssa? En ole ihan varma miten kokonainen tofuklöntti käyttäytyy jos sen laittaa uuniin.

Voisihan tätä olla mielenkiintoista kokeilla vegaanisenakin. Harmi, että ne vegaaniset juustot mitä olen kokeillut ovat mielestäni olleet pahoja (ja sana "vuusto" on ärsyttävän kuuloinen jostain syystä, vaikka ei mulla muuten ole tietystikään mitään sitä vastaan, että ei-vegaanisia tuotteita tehdään vegaanisina versioina, monihan vastustaa sitäkin, että "miksi kasvissyöjät tahtoo makkaraa, jos ei kerran liha kelpaa" :keijoei: ).
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3967
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja L-S » Ma 06 Tammi 2020 15:34

Jaahas se olis sit taas lihaton tammikuu. (Ainakin nyt kun sain muutama päivä sitten vasta syötyä loppuun uudeksivuodeksi ostamani nakkipaketin...)

Vegaaniseen tammikuuhun jaksamiseni ei riitä - haluan käyttää esimerkiksi halloumia, jotta ruoissa olisi jotain tuttuja ja taatusti hyvänmakuisia elementtejä, eikä tarvitsisi tyytyä pahanmakuisiin kompromisseihin. Yritän kuitenkin nyt tässä kuussa ostaa vähän useammin kauramaitoa ja vegaanista jogurttia kuin maidollisia versioita. Muutenkin olen kyllä käyttänyt kauramaitoa nyt useammin, mm. töissä (jossa en tosin viime aikoina ole hirveästi ehtinyt olla kun pitää tehdä toisia töitä kotona...), jossa totesimme Kaslinkin pikkukauramaitopurkit hyväksi ratkaisuksi kun kahvinjuojia on vähän. Joulunakin tuli juotua iltapäiväkahvit kauramaidolla. Isäni on tykästynyt kauramaitoon ja sanoo, että se on kahvissa parempaa kuin tavallinen maito, joten sitä löytyi aina kaapista. :D

Koska en edelleenkään jaksa käyttää merkittävästi aikaa ruoanlaittoon kuin korkeintaan joskus satunnaisina viikonloppuina (toivoisin, että asia olisi toisin, mutta näillä mennään), etsin edelleen toimivia pikaisia kasvisruokaratkaisuja, joita viime vuoden tammikuun viestissänikin olin näemmä listannut.

Viimeksi keksin yhdistelmän, jossa käytetään Finduksen (uusia?) Veggie sides -pakasteita (kikherne, lehtikaali, tomaatti, bulgur ym.) sekä Leivon leipomon Boltsi kaura-siemenpyöryköitä (tomaatti-chili). Nämä on helppo paistaa samanaikaisesti paistinpannulla, molemmissa näytti olevan ohjeena, että paista kuusi minuuttia. :D Oli hyvää. Kaura-siemenpyöryköitä söin jo syksyllä, en muista minkä kanssa, mutta onnistunut tuote kyllä. Pyöryköiden lisukkeena voi tarjota jotain valmiskastiketta tai majoneesia (mulla sattui olemaan kaapissa Helmansin lime-jogurttisalaatinkastiketta, jota laitoin vähän seuraksi :keijo: ).
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3967
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja Shay » La 08 Helmi 2020 14:07

Minä olin mukana Oikeutta eläimille -yhdistyksen järjestämässä Vegaanihaasteessa tammikuun ajan. En todellakaan syönyt vegaanisesta, mutta vähensin lihan käyttöä ja pyrin tekemään lämpimät ruuat lihatta. Löysin jopa jotain ihan hyviä vegaanisia reseptejä, mikä on ollut kompastuskivenä aikaisemmin kasvisruokaa laittaessani, ja nyt helmikuun puolellakin keskityn edelleen tekemään lämpimät ruuat enimmäkseen ilman lihaa. Loppuvuoden tavoitteena olisi syöttää miehelle edes yksi kasvisruoka, josta hän vielä pitäisikin. :keijo:

Maitotuotteista ja erityisesti juustoista en ole vielä valmis luopumaan, mutta kaurakermaa ja muita kasvisvaihtoehtoja yritän edes kokeilla. Rahkan sijasta olen yrittänyt syödä kaura- tai soijavälipaloja, mutta suurimmaksi osaksi ne maistuvat ihan hirveältä. Soijarouheenkaan sivumakuun en meinaa tottua.
Lift me up above this, the broken, the empty. Lift me up and help me to fly away!
Avatar
Shay
Hukkasusi
 
Viestit: 3056
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 20:32
Paikkakunta: Pään sisällä pimeässä

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja marenkienkeli » Ma 10 Helmi 2020 03:48

Shay kirjoitti:Maitotuotteista ja erityisesti juustoista en ole vielä valmis luopumaan, mutta kaurakermaa ja muita kasvisvaihtoehtoja yritän edes kokeilla. Rahkan sijasta olen yrittänyt syödä kaura- tai soijavälipaloja, mutta suurimmaksi osaksi ne maistuvat ihan hirveältä. Soijarouheenkaan sivumakuun en meinaa tottua.

Suosittelen ehdottomasti kaurakermaa. Se oli meidän äidilläkin ensimmäinen maidoton tuote, jota alkoi käyttämään jatkuvasti sen jälkeen, kun ryhdyin maidottomalle ruokavaliolle, koska se on ihan yhtä hyvää kuin tavallinen ruokakerma. Sittemmin hän siirtyi maidottomalle ruokavaliolle (auttoi migreeneihin!) ja eilen sain kuulla, että hän on nykyään vegaani. :sydän: Itse olen vasta tällainen tuurivegaani.

Kaurajogurtit ovat käytännössä kaikki ihan hirveitä kauralimoja. :kieli: :umpfh: Puuron huonoimmat puolet tiivistetyssä muodossa. :virnei: MUTTA Oatlyn Turkkilainen on ihan parasta. Sopii jogurtin korvikkeeksi JA dippikastikkeen pohjaksi. Tähän asti olen käyttänyt dippikastikepohjana kaurafraiche+sitruunamehu(tai etikka)+vesi komboa, mutta en enää. Oatlyn Turkkilainen vei voiton, koska on hapanta valmiiksi. :jami:

Soijatuotteista suosittelen Plantin trooppiset hedelmät -jogurttia ja Alpro Go on -rahkaa (maustamatonta ja sitä passionhedelmähillollista :kuola: ). Ja uusista jogurteista Alpron mangojogurtti on parasta. Eikä ainakaan mun makuun liian makeaa. :)

Ei soijarouhetta ole pakko käyttää. (En mäkään sitä käytä. Ex oli sille allerginen, enkä vieläkään ole opetellut käyttämään. :tilt:)
Life is short until it's not
Honestly it's kinda long


Orla Gartland - You aren't special, babe
Avatar
marenkienkeli
labrakärpänen
 
Viestit: 5251
Liittynyt: Pe 02 Touko 2008 20:36

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja Kibaya » Ke 12 Helmi 2020 11:23

En minäkään soijarouhetta käytä. Satunnaisesti käytän jotain soijapaloja, mutta tosi vähän.
Mulla keho reagoi soijaan huonolla tavalla, mutta mulla on myös muistoja soijarouheesta ja sellaisesta limaisesta makaronilaatikosta missä soija vaan oli semmoista oman makuistansa asiaa. Ynh.

Pitääkin kokeilla marskin suosittelemia juguja. Tuon Oatlyn turkkilaisen olenkin jo testannut ja se on ihanaa!
Mulle tosin toimii Kaslinkin kauravälipalat, tykkään tosi paljon siitä mustaherukkakauralimasta. Söin yhteen kohtaan mysliä sen kanssa ja se on oikeastaan ainoita ikä ei tee myslille semmoista pehmennystä että siitä tulee mössöistä muussia mitä inhoan.

Nyt olen taas valunut maidollisiin, koska on helpompi ohjata avustajaa ostamaan niitä. :huoh:
ensin mä vapisin aaltojen alla.
Opin olemaan antautumalla.
Avatar
Kibaya
Hörhökeijotar
 
Viestit: 6675
Liittynyt: Ma 28 Huhti 2008 17:19
Paikkakunta: Syövereissä.

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja kmaria » To 13 Helmi 2020 14:28

Mäkin meinasin jo aiemmin protestoida, että kauravälipalathan on hyviä! : virne: Ainakin Yosan ja etenkin sitrus (jonka jostain syystä aina ajattelen olevan citron ranskalaisittain äännettynä). Mutta makuasioitahan nämä ovatkin.
kmaria
 
Viestit: 430
Liittynyt: Su 04 Touko 2008 23:44

Re: Kasvisruokaa kaikelle kansalle

ViestiKirjoittaja L-S » Su 27 Maalis 2022 18:16

Löysinpäs hyvän tofu-reseptin, joten laitetaan talteen vaikka tänne. Viimeistä murua myöten -blogista löytyi Misonuudelit ja seesam-pankoleivitetty tofu. Näyttää vähän monimutkaiselta reseptiltä erilaisine aineineen, mutta itse yksinkertaistin vähän käyttämällä Blue Dragonin misokeittotahnapussillisen kalliin Yutaka-misotahnan sijaan (yli seitsemän euroa purkki kaupassa, ja siitä olisi kuitenkin jäänyt suuri osa käyttämättä ellen olisi yhtäkkiä alkanut tehdä kaksi kertaa viikossa misotahnaruokia). Voi olla että keittopussista ei tullut yhtä paljoa misotahnaa kuin ohjeessa oli, mutta maku oli mielestäni ihan hyvä. Lisäksi jätin pois mirinin, jota en viitsinyt ostaa, ja soijapavut unohdin laittaa, vaikka niitä ostinkin eilen ihan tätä varten. :keijo: Soijapavutkin olisivat varmaan olleet hyviä tässä, tosin en tiedä olisiko tofu-soijapapuyhdistelmästä tullut jo vatsanväänteitä, kun joskus liika soija on liikaa. Silti tätä voisi tehdä toistekin, vaikka kovin usein en jaksa mitään kastikkeita sekoitella.

Aiemmin olen näemmä raportoinut ketjussa kasvisruokakuukausistani. Viime aikoina en ole jaksanut sellaisia viettää, mutta mielestäni olen pikku hiljaa saanut lisättyä kasvisruokien syömistä verrattuna johonkin muutaman vuoden takaiseen. Viime aikoina on tullut syötyä huonosti ja paljon valmisruokia kun ei remontin takia ollut oikein mahdollista käyttää keittiötäkään, mutta yritän palata ruotuun. Mikään oikea kokoaikainen kasvissyöjä en valitettavasti ole, mutta useinhan sitä sanotaan, että vähentäminenkin olisi ilmastosyistä kiva...
Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sakis voi tulla ikkunan taa!
Avatar
L-S
Tohtoripissis
 
Viestit: 3967
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:23
Paikkakunta: Kotona

EdellinenSeuraava

Paluu Murkina



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron