Viihde ja etiikka

Yleinen jutustelu tänne. Korvaa myös entisen kysyttävää -osion.

Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja LazyBastard » To 22 Tammi 2009 15:28

Tämä aihe nousi mieleeni luettuani Timesin jutun Amazonin työntekijäkäytännöistä. Jutussa Timesin toimittaja lähti työskentelemään Amazonille ja selvittämään millaisissa oloissa siellä työskennellään. Selvisi seuraavaa:
- Jos työntekijä on sairaslomalla päivän, hän saa virhepisteen. Asiaa ei auta se, jos hänelle on lääkärintodistus. Kuudesta pisteestä työntekijä voidaan erottaa.
- Työntekijän pitää työskennellä viiden päivän työviikon lisäksi kymmenen ja puolen tunnin työvuoro lauantai-illasta sunnuntaiaamuun. Eli työntekijä on töissä joka päivä
- Pakkaamisen vaadittu nopeus on täysin älytön. Esimerkiksi niiden, jotka pakkaavat Xbox pelikonsoleita, pitää pakata niitä 140 tunnissa pysyäkseen tavoitteessa. Lisäksi bonusjärjestelmä on tehty niin, että kaikki menettävät bonukset, jos joku toinen ryhmästä ei saa tavoitettaan täyteen.
- Työntekijät saattavat joutua kävelemään jopa 20 kilometriä/ vuoro hakiessaan tavaroita valtavissa varastoissa.
- Palkka on 6,30£, 57 penceä yli minimipalkan. Sitä verottaa se, että keskellä ei mitään olevalle varastolla pääseminen maksaa 8,50 £, joka päivä, ellei henkilöllä ole omaa autoa (harvalla on).

Paljon puhutaan reilusta kaupasta, kun kyseessä ovat elintarvikkeet, mutta puhuuko kukaan reilusta silloin, kun kyseessä ovat viihdetuotteet. Pitäisikö lähiruoan ohella puhua myös lähiviihteestä?
Et in Arcadia ego.
Avatar
LazyBastard
 
Viestit: 737
Liittynyt: Su 27 Huhti 2008 12:49

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja Galileo » To 22 Tammi 2009 15:46

LazyBastard kirjoitti:Paljon puhutaan reilusta kaupasta, kun kyseessä ovat elintarvikkeet, mutta puhuuko kukaan reilusta silloin, kun kyseessä ovat viihdetuotteet. Pitäisikö lähiruoan ohella puhua myös lähiviihteestä?

Reilun kaupan elintarvikkeista puhuttaessa tarkoitetaan kai alkutuotantoa? Amazonin toiminta lienee lähinnä logistiikkaa ja varasto sijaitsee Englannissa ja työntekijät ovat siten paikallisten lakien alla. Mä en pidä riistona vaikka britti joutuukin "painavia X-Box konsoleja" pakkaamaan 7,24 euron tuntipalkalla.
Rock out, rock out, with your cock out.
Impress your lady friends,
Rock out, rock out, rock out,
'Til your life is at an end.
Avatar
Galileo
 
Viestit: 1326
Liittynyt: La 26 Huhti 2008 10:52

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja LazyBastard » To 22 Tammi 2009 15:59

Galileo kirjoitti:Reilun kaupan elintarvikkeista puhuttaessa tarkoitetaan kai alkutuotantoa? Amazonin toiminta lienee lähinnä logistiikkaa ja varasto sijaitsee Englannissa ja työntekijät ovat siten paikallisten lakien alla. Mä en pidä riistona vaikka britti joutuukin "painavia X-Box konsoleja" pakkaamaan 7,24 euron tuntipalkalla.


Eli jutun kuvaamat toimintatavat ovat työelämässä ihan OK? Tai sitten sillä ei mielestäsi ole mitään väliä, miten työntekijöitä kohdellaan, koska nehän on ihan jossain toisessa maassa?

No, Amazonkin on ottanut tähän kantaa vaan sanomalla "Don't believe everything you read!".
Et in Arcadia ego.
Avatar
LazyBastard
 
Viestit: 737
Liittynyt: Su 27 Huhti 2008 12:49

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja Galileo » To 22 Tammi 2009 16:08

LazyBastard kirjoitti:Eli jutun kuvaamat toimintatavat ovat työelämässä ihan OK? Tai sitten sillä ei mielestäsi ole mitään väliä, miten työntekijöitä kohdellaan, koska nehän on ihan jossain toisessa maassa?

Joo, jos ne on maan lakien mukaiset eikä työntekijöiden oikeuksia poljeta. Tuo sairastelusta miinuspisteen saaminen kuulostaa kieltämättä asiattomalta, mutta toisaalta on aika älytöntä whinettää, että töihin pitää mennä bussilla joka maksaa. Saatana. Afrikassa pitää juosta 79 kilometriä töihin ja jos hiukan matkalla levähtää, niin gebardi syö heti.

X-box painaa Wikin mukaan alle 4 kiloa. Siinäpä painava paketti.
Rock out, rock out, with your cock out.
Impress your lady friends,
Rock out, rock out, rock out,
'Til your life is at an end.
Avatar
Galileo
 
Viestit: 1326
Liittynyt: La 26 Huhti 2008 10:52

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja LazyBastard » To 22 Tammi 2009 16:17

Galileo kirjoitti:Joo, jos ne on maan lakien mukaiset eikä työntekijöiden oikeuksia poljeta. Tuo sairastelusta miinuspisteen saaminen kuulostaa kieltämättä asiattomalta, mutta toisaalta on aika älytöntä whinettää, että töihin pitää mennä bussilla joka maksaa. Saatana. Afrikassa pitää juosta 79 kilometriä töihin ja jos hiukan matkalla levähtää, niin gebardi syö heti.


Jos maan laissa todetaan, että työntekijöitä saavat pomot ruoskia päivittäin, niin onko se sitten ok? Ja siis pakolliset ylityövuorot viikottain eivät mielestäsi mitenkään polje työntekijöiden oikeuksia? Kyllä minusta olisi aika kallista maksaa kymppi päivässä vain siihen, että pääsisi töihin, mutta ehkä se ei sitten kaikista ole.

Afrikka-vertaus on tässä jo aika älytön ja muutenkin keskustelu on sivuraitella. Itse vaan yritin vähän vikistä siihen suuntaan, että onko sillä merkitystä, millaisissa olosuhteissa viihdettä meille toimittavat tahot työskentelevät. Ilmeisesti osan mielestä ei ole.
Et in Arcadia ego.
Avatar
LazyBastard
 
Viestit: 737
Liittynyt: Su 27 Huhti 2008 12:49

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja @gen.fi » To 22 Tammi 2009 16:39

Jo tuo 3+kg:n konsolin laatikkoon laittaminen teippaaminen ja tarrojen liimaaminen pitää tapahtua 40 sekunnissa.
Taitaa tapahtua tuo työskentely sitten liukuhihnalla, koska muuten ei tuohon kyllä pääse.
Elämä on tie jonka määränpäätä en voi valita, vain suunnan sille.
Avatar
@gen.fi
 
Viestit: 1049
Liittynyt: Su 04 Touko 2008 23:27

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja Aurora B. » To 22 Tammi 2009 17:01

Munsta ei voida vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä artikkelista, joka on selkeästi tehty tarkoitushakuisesti. Uskoisin, että brittein lainsäädäntö ei kovin radikaalisti meidän omasta poikkea. Jos Amazonin kokoinen työnantaja toimisi lakeja vastaan, niin kuvittelisi, että se olisi haastettu jo moneen otteeseen oikeuteen. Kai niistä 4000 työntekijästä joku tietää heikäläisten työaikalait sun muut, ettei se voi olla työntekijöiden tietämyksen puutteestakaan kiinni.

Pitkää päivää ja viikkoa joutuu Suomessakin tekemään kiireisinä aikoina, kuten joulun alla. Myös Suomessa harrastetaan tavoitepalkkiojärjestelmiä. Ja työn luonteesta riippuen vuorotyötä, joissa työputki voi venyä parinkin viikon mittaiseksi, 2 vuoroa per päivä, kuten vaikka laivalla työskentelevillä. Toki vapaat ovat sen mukaisia sitten. Suomessakin maksetaan monelle minimipalkkaa. Ollaanko me epäeettinen maa, kun noin huonosti on monessakin firmassa asiat?

Ainut mikä hieman oikeastaan häiritsee, on virhepisteytys poissaoloista. Tuossa linkatun artikkelin keskustelussa joku sanoi, että jos kiireapulainen otetaan kuukaudeksi tai pariksi duuniin, niin 6 sallittua poissaoloa on jo avokätistä. Mene ja tiedä siitä sitten, pahalta se kuulostaa, jos aiheellisestakin poissaolosta rapsahtaa virhepiste. Toki jos se on brittein lainsäädännön mukainen, niin Amazonia on turha syytellä. Sitten joutuu jo miettimään, onko oikein ostaa Briteistä mistään tavaraa... Tai yleensäkään mistään koskaan mitään.
Kolo-golo-nay
Avatar
Aurora B.
 
Viestit: 1099
Liittynyt: Pe 25 Huhti 2008 21:16

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja @gen.fi » To 22 Tammi 2009 19:05

Yhdistyneissä kuningaskunnissahan ei taida olla työntekijällä olla muita oikeuksia kuin työaika, äitiysloma, minimipalkka ja että saa kuulua liittoon.
Elämä on tie jonka määränpäätä en voi valita, vain suunnan sille.
Avatar
@gen.fi
 
Viestit: 1049
Liittynyt: Su 04 Touko 2008 23:27

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja Emilia » To 22 Tammi 2009 22:07

Voihan se tuntua hassulta, että pitäis jotain costaricalaista kahvinkasvattajaa kohdella reilusti, mutta naapurifirmaan duunareita sorsitaan työssä tuolla tavalla. En mä kuitenkaan lähtis vertaamaan näitä kahta asiaa, kun englantilaisilla on kuitenkin aina se toinenkin pulju, johon voi hekeutua, jos nykyisessä ei meno miellytä. Reilun kaupan viljelöillä taitaa vaihtoehtoina olla suunnilleen nälkäkuolema ja kokaiinin viljely.
Elämän pienistä asioista kaikkein suurin on se,
joka pienuudellaan mullistaa elämämme loppuiäksi.
Avatar
Emilia
 
Viestit: 2930
Liittynyt: La 26 Huhti 2008 15:14
Paikkakunta: Helsinki

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja sybe » To 22 Tammi 2009 23:23

"Uskoisin, että brittein lainsäädäntö ei kovin radikaalisti meidän omasta poikkea."

Briteissä on yksittäisen kokemukseni mukaisesti hyvin tiukka ja yksityiskohtainen työlainsäädäntö. Tilasin briteistä kerran näyttelyrekan pohjoissuomeen kierrokselle.Homma meinasi kaatua lakisääteisiin taukoihin ja muihin työaika järjestelyjen ykisityiskohtiin. Homma saatiin luistamaan siten että britit ajoi rekan laivaan ja järkättiin suomalainen kuski vastaanottamaan rekkaa. Suomalainen kuski ajoi ogelmitta Suomen keikan. Minä luulen että Briteissä taitaa olla perinteikästä ay toimintaa ja työnteko lainsäädäntöineen sen mukaista. Kovin on byrokraattista ainakin. Vai onko sitten samalla niinkin että brittien kakka duuneissa ulkomaalaiset tekee ilman soppareita mitä vaan...
Viimeksi muokannut sybe päivämäärä To 22 Tammi 2009 23:30, muokattu yhteensä 2 kertaa
Wanhakin oppii uutta - tosin toistoa kaivataan
sybe
 
Viestit: 403
Liittynyt: Ti 13 Touko 2008 00:02

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja Pascal Lemoix » To 22 Tammi 2009 23:26

Ei nuo Amazonin palkkausehdot maailman parhailta kuulosta. Varsinkaan se, että joka päivä on työpäivä. Voisin veikkailla, että kolmekin kuukautta kun käy yksistään liukuhihnan ääressä, niin seuraava osasto on suljettu. Ainakin osalle porukkaa. Noissa poiminnoissa nyt ei varmaan ihan kaikki yksityiskohdat kyllä olleet esillä.

Sitten tuollaiset joukkorangaistukset, että yhden syyllisen takia menetään kaikki... Ainakin ne edistävät työpaikkakyräilyä ja herkästi myös syrjintää ja kiusaamista.

Muutenhan tuo on ihan normaalia bisnestä, että yhden voitto koostuu siitä, että jotkut saadaan tekemään jotakin tosi halvalla. Lopulta kaikki rahat on Sarasvuolla.
Olympialaisia muistellessa
Avatar
Pascal Lemoix
 
Viestit: 5032
Liittynyt: La 26 Huhti 2008 00:54
Paikkakunta: L, Espoo

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja LazyBastard » Pe 23 Tammi 2009 09:09

Aurora B. kirjoitti:Munsta ei voida vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä artikkelista, joka on selkeästi tehty tarkoitushakuisesti. Uskoisin, että brittein lainsäädäntö ei kovin radikaalisti meidän omasta poikkea. Jos Amazonin kokoinen työnantaja toimisi lakeja vastaan, niin kuvittelisi, että se olisi haastettu jo moneen otteeseen oikeuteen. Kai niistä 4000 työntekijästä joku tietää heikäläisten työaikalait sun muut, ettei se voi olla työntekijöiden tietämyksen puutteestakaan kiinni.


Jos olet esimerkiksi katsonut elokuvan Libel, niin olet huomannut, että myös länsimaissa (siinä tapauksessa myöskin Britanniassa) suuret yritykset (siinä tapauksessa Macdonalds) voivat polkea työntekijöiden lakisääteisiä oikeuksia, ilman, että niille on tästä juurikaan seurauksia. Kuten jutusta käy ilmi, Amazon käyttää paljon vierastyövoimaa ja nämä henkilöt eivät välttämättä oikeuksiaan edes tiedä.
Et in Arcadia ego.
Avatar
LazyBastard
 
Viestit: 737
Liittynyt: Su 27 Huhti 2008 12:49

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja sybe » Pe 23 Tammi 2009 11:27

Onhan sitä Suomessakin ollut kohua vierastyövoimasta. Kivimiehiä Kiinasta,sähkäreitä Puolasta jne. Ikävä kyllä tässä olisi paljon ponnisteltavaa, ay liike ei vielä kovin globaalia ole. Maan rajat rajoittaa.
Wanhakin oppii uutta - tosin toistoa kaivataan
sybe
 
Viestit: 403
Liittynyt: Ti 13 Touko 2008 00:02

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja Crux » Pe 23 Tammi 2009 18:49

LazyBastard kirjoitti: Kyllä minusta olisi aika kallista maksaa kymppi päivässä vain siihen, että pääsisi töihin, mutta ehkä se ei sitten kaikista ole.


Mitäs ihmeellistä tässä on? Ihan normikäytäntö syrjäseuduilla Suomessakin. Ei kaikilla ole mahdollisuutta muuttaa mutta toisaalta pitää olla valmis ottamaan työtä vähän kauempaakin. Ihan normia on vielä maksaa kymppi suuntaansa jotta pääsee töihin ja vielä sieltä poiskin. Kallista se toki on mutta vaihtoehtojakaan ei välttämättä ole.
Let me tell you something, pendejo. You pull any of your crazy shit with us, you flash a piece out on the lanes, I'll take it away from you, stick it up your ass and pull the fucking trigger 'til it goes "click."
-Jesus Quintana
Avatar
Crux
 
Viestit: 339
Liittynyt: La 26 Huhti 2008 14:25

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja LazyBastard » Ti 27 Tammi 2009 10:19

Crux kirjoitti:
Mitäs ihmeellistä tässä on? Ihan normikäytäntö syrjäseuduilla Suomessakin. Ei kaikilla ole mahdollisuutta muuttaa mutta toisaalta pitää olla valmis ottamaan työtä vähän kauempaakin. Ihan normia on vielä maksaa kymppi suuntaansa jotta pääsee töihin ja vielä sieltä poiskin. Kallista se toki on mutta vaihtoehtojakaan ei välttämättä ole.


No minusta se on aika kallista. Itselläni on joskus työmatka ollut yhteensä 60 kilometriä, enkä siihen saanut kulumaan kymppiä/päivä. Ei olisi ollut edes varaa. Amazonista saatava palkka on, mikäli lasketaan 40 viikkotunnin mukaan, bruttona vähän alle 1300 euroa. Ja tästä menee siis noin 200 euroa pelkästään siihen, että työpaikalle pääsee.

Minunkaan mielestäni tämä ei toki ole tuon firman suurin epäkohta ollenkaan.
Et in Arcadia ego.
Avatar
LazyBastard
 
Viestit: 737
Liittynyt: Su 27 Huhti 2008 12:49

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja Galileo » Ti 27 Tammi 2009 10:27

Matkojen hinta ei varmaan ole Amazonin vika, vaan kai siellä briteissä liikennelaitoskin on. Verotuksestakaan en tiedä, onko työmatkakulut siellä Suomen tapaan vähennyskelpoisia. Luulisi olevan.

Jos viihteen logistiikan eettisyydestä puhutaan, niin eikö olisi luonnollista lähteä pohtimaan ensin oman maan asioita? Eikös videovuokraamoissa ollut ainakin taannoin aika huonot olot. Jokos siihen on tullut korjaus?
Rock out, rock out, with your cock out.
Impress your lady friends,
Rock out, rock out, rock out,
'Til your life is at an end.
Avatar
Galileo
 
Viestit: 1326
Liittynyt: La 26 Huhti 2008 10:52

Re: Viihde ja etiikka

ViestiKirjoittaja LazyBastard » Ti 27 Tammi 2009 10:48

Galileo kirjoitti:Jos viihteen logistiikan eettisyydestä puhutaan, niin eikö olisi luonnollista lähteä pohtimaan ensin oman maan asioita? Eikös videovuokraamoissa ollut ainakin taannoin aika huonot olot. Jokos siihen on tullut korjaus?


Kyllä näin on myös. Yleensäkin kannattaa miettiä, mistä jonkun palvelun/tuotteen edullisuus tulee. Itse aion jatkossa suosia entistä enemmän paikallista levykauppaani, vaikka netistä tilaaminen onkin kovin kätevää.
Et in Arcadia ego.
Avatar
LazyBastard
 
Viestit: 737
Liittynyt: Su 27 Huhti 2008 12:49


Paluu YleistäPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa