Sivu 1/1

Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: To 22 Tammi 2009 15:28
Kirjoittaja LazyBastard
Tämä aihe nousi mieleeni luettuani Timesin jutun Amazonin työntekijäkäytännöistä. Jutussa Timesin toimittaja lähti työskentelemään Amazonille ja selvittämään millaisissa oloissa siellä työskennellään. Selvisi seuraavaa:
- Jos työntekijä on sairaslomalla päivän, hän saa virhepisteen. Asiaa ei auta se, jos hänelle on lääkärintodistus. Kuudesta pisteestä työntekijä voidaan erottaa.
- Työntekijän pitää työskennellä viiden päivän työviikon lisäksi kymmenen ja puolen tunnin työvuoro lauantai-illasta sunnuntaiaamuun. Eli työntekijä on töissä joka päivä
- Pakkaamisen vaadittu nopeus on täysin älytön. Esimerkiksi niiden, jotka pakkaavat Xbox pelikonsoleita, pitää pakata niitä 140 tunnissa pysyäkseen tavoitteessa. Lisäksi bonusjärjestelmä on tehty niin, että kaikki menettävät bonukset, jos joku toinen ryhmästä ei saa tavoitettaan täyteen.
- Työntekijät saattavat joutua kävelemään jopa 20 kilometriä/ vuoro hakiessaan tavaroita valtavissa varastoissa.
- Palkka on 6,30£, 57 penceä yli minimipalkan. Sitä verottaa se, että keskellä ei mitään olevalle varastolla pääseminen maksaa 8,50 £, joka päivä, ellei henkilöllä ole omaa autoa (harvalla on).

Paljon puhutaan reilusta kaupasta, kun kyseessä ovat elintarvikkeet, mutta puhuuko kukaan reilusta silloin, kun kyseessä ovat viihdetuotteet. Pitäisikö lähiruoan ohella puhua myös lähiviihteestä?

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: To 22 Tammi 2009 15:46
Kirjoittaja Galileo
LazyBastard kirjoitti:Paljon puhutaan reilusta kaupasta, kun kyseessä ovat elintarvikkeet, mutta puhuuko kukaan reilusta silloin, kun kyseessä ovat viihdetuotteet. Pitäisikö lähiruoan ohella puhua myös lähiviihteestä?

Reilun kaupan elintarvikkeista puhuttaessa tarkoitetaan kai alkutuotantoa? Amazonin toiminta lienee lähinnä logistiikkaa ja varasto sijaitsee Englannissa ja työntekijät ovat siten paikallisten lakien alla. Mä en pidä riistona vaikka britti joutuukin "painavia X-Box konsoleja" pakkaamaan 7,24 euron tuntipalkalla.

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: To 22 Tammi 2009 15:59
Kirjoittaja LazyBastard
Galileo kirjoitti:Reilun kaupan elintarvikkeista puhuttaessa tarkoitetaan kai alkutuotantoa? Amazonin toiminta lienee lähinnä logistiikkaa ja varasto sijaitsee Englannissa ja työntekijät ovat siten paikallisten lakien alla. Mä en pidä riistona vaikka britti joutuukin "painavia X-Box konsoleja" pakkaamaan 7,24 euron tuntipalkalla.


Eli jutun kuvaamat toimintatavat ovat työelämässä ihan OK? Tai sitten sillä ei mielestäsi ole mitään väliä, miten työntekijöitä kohdellaan, koska nehän on ihan jossain toisessa maassa?

No, Amazonkin on ottanut tähän kantaa vaan sanomalla "Don't believe everything you read!".

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: To 22 Tammi 2009 16:08
Kirjoittaja Galileo
LazyBastard kirjoitti:Eli jutun kuvaamat toimintatavat ovat työelämässä ihan OK? Tai sitten sillä ei mielestäsi ole mitään väliä, miten työntekijöitä kohdellaan, koska nehän on ihan jossain toisessa maassa?

Joo, jos ne on maan lakien mukaiset eikä työntekijöiden oikeuksia poljeta. Tuo sairastelusta miinuspisteen saaminen kuulostaa kieltämättä asiattomalta, mutta toisaalta on aika älytöntä whinettää, että töihin pitää mennä bussilla joka maksaa. Saatana. Afrikassa pitää juosta 79 kilometriä töihin ja jos hiukan matkalla levähtää, niin gebardi syö heti.

X-box painaa Wikin mukaan alle 4 kiloa. Siinäpä painava paketti.

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: To 22 Tammi 2009 16:17
Kirjoittaja LazyBastard
Galileo kirjoitti:Joo, jos ne on maan lakien mukaiset eikä työntekijöiden oikeuksia poljeta. Tuo sairastelusta miinuspisteen saaminen kuulostaa kieltämättä asiattomalta, mutta toisaalta on aika älytöntä whinettää, että töihin pitää mennä bussilla joka maksaa. Saatana. Afrikassa pitää juosta 79 kilometriä töihin ja jos hiukan matkalla levähtää, niin gebardi syö heti.


Jos maan laissa todetaan, että työntekijöitä saavat pomot ruoskia päivittäin, niin onko se sitten ok? Ja siis pakolliset ylityövuorot viikottain eivät mielestäsi mitenkään polje työntekijöiden oikeuksia? Kyllä minusta olisi aika kallista maksaa kymppi päivässä vain siihen, että pääsisi töihin, mutta ehkä se ei sitten kaikista ole.

Afrikka-vertaus on tässä jo aika älytön ja muutenkin keskustelu on sivuraitella. Itse vaan yritin vähän vikistä siihen suuntaan, että onko sillä merkitystä, millaisissa olosuhteissa viihdettä meille toimittavat tahot työskentelevät. Ilmeisesti osan mielestä ei ole.

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: To 22 Tammi 2009 16:39
Kirjoittaja @gen.fi
Jo tuo 3+kg:n konsolin laatikkoon laittaminen teippaaminen ja tarrojen liimaaminen pitää tapahtua 40 sekunnissa.
Taitaa tapahtua tuo työskentely sitten liukuhihnalla, koska muuten ei tuohon kyllä pääse.

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: To 22 Tammi 2009 17:01
Kirjoittaja Aurora B.
Munsta ei voida vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä artikkelista, joka on selkeästi tehty tarkoitushakuisesti. Uskoisin, että brittein lainsäädäntö ei kovin radikaalisti meidän omasta poikkea. Jos Amazonin kokoinen työnantaja toimisi lakeja vastaan, niin kuvittelisi, että se olisi haastettu jo moneen otteeseen oikeuteen. Kai niistä 4000 työntekijästä joku tietää heikäläisten työaikalait sun muut, ettei se voi olla työntekijöiden tietämyksen puutteestakaan kiinni.

Pitkää päivää ja viikkoa joutuu Suomessakin tekemään kiireisinä aikoina, kuten joulun alla. Myös Suomessa harrastetaan tavoitepalkkiojärjestelmiä. Ja työn luonteesta riippuen vuorotyötä, joissa työputki voi venyä parinkin viikon mittaiseksi, 2 vuoroa per päivä, kuten vaikka laivalla työskentelevillä. Toki vapaat ovat sen mukaisia sitten. Suomessakin maksetaan monelle minimipalkkaa. Ollaanko me epäeettinen maa, kun noin huonosti on monessakin firmassa asiat?

Ainut mikä hieman oikeastaan häiritsee, on virhepisteytys poissaoloista. Tuossa linkatun artikkelin keskustelussa joku sanoi, että jos kiireapulainen otetaan kuukaudeksi tai pariksi duuniin, niin 6 sallittua poissaoloa on jo avokätistä. Mene ja tiedä siitä sitten, pahalta se kuulostaa, jos aiheellisestakin poissaolosta rapsahtaa virhepiste. Toki jos se on brittein lainsäädännön mukainen, niin Amazonia on turha syytellä. Sitten joutuu jo miettimään, onko oikein ostaa Briteistä mistään tavaraa... Tai yleensäkään mistään koskaan mitään.

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: To 22 Tammi 2009 19:05
Kirjoittaja @gen.fi
Yhdistyneissä kuningaskunnissahan ei taida olla työntekijällä olla muita oikeuksia kuin työaika, äitiysloma, minimipalkka ja että saa kuulua liittoon.

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: To 22 Tammi 2009 22:07
Kirjoittaja Emilia
Voihan se tuntua hassulta, että pitäis jotain costaricalaista kahvinkasvattajaa kohdella reilusti, mutta naapurifirmaan duunareita sorsitaan työssä tuolla tavalla. En mä kuitenkaan lähtis vertaamaan näitä kahta asiaa, kun englantilaisilla on kuitenkin aina se toinenkin pulju, johon voi hekeutua, jos nykyisessä ei meno miellytä. Reilun kaupan viljelöillä taitaa vaihtoehtoina olla suunnilleen nälkäkuolema ja kokaiinin viljely.

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: To 22 Tammi 2009 23:23
Kirjoittaja sybe
"Uskoisin, että brittein lainsäädäntö ei kovin radikaalisti meidän omasta poikkea."

Briteissä on yksittäisen kokemukseni mukaisesti hyvin tiukka ja yksityiskohtainen työlainsäädäntö. Tilasin briteistä kerran näyttelyrekan pohjoissuomeen kierrokselle.Homma meinasi kaatua lakisääteisiin taukoihin ja muihin työaika järjestelyjen ykisityiskohtiin. Homma saatiin luistamaan siten että britit ajoi rekan laivaan ja järkättiin suomalainen kuski vastaanottamaan rekkaa. Suomalainen kuski ajoi ogelmitta Suomen keikan. Minä luulen että Briteissä taitaa olla perinteikästä ay toimintaa ja työnteko lainsäädäntöineen sen mukaista. Kovin on byrokraattista ainakin. Vai onko sitten samalla niinkin että brittien kakka duuneissa ulkomaalaiset tekee ilman soppareita mitä vaan...

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: To 22 Tammi 2009 23:26
Kirjoittaja Pascal Lemoix
Ei nuo Amazonin palkkausehdot maailman parhailta kuulosta. Varsinkaan se, että joka päivä on työpäivä. Voisin veikkailla, että kolmekin kuukautta kun käy yksistään liukuhihnan ääressä, niin seuraava osasto on suljettu. Ainakin osalle porukkaa. Noissa poiminnoissa nyt ei varmaan ihan kaikki yksityiskohdat kyllä olleet esillä.

Sitten tuollaiset joukkorangaistukset, että yhden syyllisen takia menetään kaikki... Ainakin ne edistävät työpaikkakyräilyä ja herkästi myös syrjintää ja kiusaamista.

Muutenhan tuo on ihan normaalia bisnestä, että yhden voitto koostuu siitä, että jotkut saadaan tekemään jotakin tosi halvalla. Lopulta kaikki rahat on Sarasvuolla.

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: Pe 23 Tammi 2009 09:09
Kirjoittaja LazyBastard
Aurora B. kirjoitti:Munsta ei voida vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä artikkelista, joka on selkeästi tehty tarkoitushakuisesti. Uskoisin, että brittein lainsäädäntö ei kovin radikaalisti meidän omasta poikkea. Jos Amazonin kokoinen työnantaja toimisi lakeja vastaan, niin kuvittelisi, että se olisi haastettu jo moneen otteeseen oikeuteen. Kai niistä 4000 työntekijästä joku tietää heikäläisten työaikalait sun muut, ettei se voi olla työntekijöiden tietämyksen puutteestakaan kiinni.


Jos olet esimerkiksi katsonut elokuvan Libel, niin olet huomannut, että myös länsimaissa (siinä tapauksessa myöskin Britanniassa) suuret yritykset (siinä tapauksessa Macdonalds) voivat polkea työntekijöiden lakisääteisiä oikeuksia, ilman, että niille on tästä juurikaan seurauksia. Kuten jutusta käy ilmi, Amazon käyttää paljon vierastyövoimaa ja nämä henkilöt eivät välttämättä oikeuksiaan edes tiedä.

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: Pe 23 Tammi 2009 11:27
Kirjoittaja sybe
Onhan sitä Suomessakin ollut kohua vierastyövoimasta. Kivimiehiä Kiinasta,sähkäreitä Puolasta jne. Ikävä kyllä tässä olisi paljon ponnisteltavaa, ay liike ei vielä kovin globaalia ole. Maan rajat rajoittaa.

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: Pe 23 Tammi 2009 18:49
Kirjoittaja Crux
LazyBastard kirjoitti: Kyllä minusta olisi aika kallista maksaa kymppi päivässä vain siihen, että pääsisi töihin, mutta ehkä se ei sitten kaikista ole.


Mitäs ihmeellistä tässä on? Ihan normikäytäntö syrjäseuduilla Suomessakin. Ei kaikilla ole mahdollisuutta muuttaa mutta toisaalta pitää olla valmis ottamaan työtä vähän kauempaakin. Ihan normia on vielä maksaa kymppi suuntaansa jotta pääsee töihin ja vielä sieltä poiskin. Kallista se toki on mutta vaihtoehtojakaan ei välttämättä ole.

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: Ti 27 Tammi 2009 10:19
Kirjoittaja LazyBastard
Crux kirjoitti:
Mitäs ihmeellistä tässä on? Ihan normikäytäntö syrjäseuduilla Suomessakin. Ei kaikilla ole mahdollisuutta muuttaa mutta toisaalta pitää olla valmis ottamaan työtä vähän kauempaakin. Ihan normia on vielä maksaa kymppi suuntaansa jotta pääsee töihin ja vielä sieltä poiskin. Kallista se toki on mutta vaihtoehtojakaan ei välttämättä ole.


No minusta se on aika kallista. Itselläni on joskus työmatka ollut yhteensä 60 kilometriä, enkä siihen saanut kulumaan kymppiä/päivä. Ei olisi ollut edes varaa. Amazonista saatava palkka on, mikäli lasketaan 40 viikkotunnin mukaan, bruttona vähän alle 1300 euroa. Ja tästä menee siis noin 200 euroa pelkästään siihen, että työpaikalle pääsee.

Minunkaan mielestäni tämä ei toki ole tuon firman suurin epäkohta ollenkaan.

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: Ti 27 Tammi 2009 10:27
Kirjoittaja Galileo
Matkojen hinta ei varmaan ole Amazonin vika, vaan kai siellä briteissä liikennelaitoskin on. Verotuksestakaan en tiedä, onko työmatkakulut siellä Suomen tapaan vähennyskelpoisia. Luulisi olevan.

Jos viihteen logistiikan eettisyydestä puhutaan, niin eikö olisi luonnollista lähteä pohtimaan ensin oman maan asioita? Eikös videovuokraamoissa ollut ainakin taannoin aika huonot olot. Jokos siihen on tullut korjaus?

Re: Viihde ja etiikka

ViestiLähetetty: Ti 27 Tammi 2009 10:48
Kirjoittaja LazyBastard
Galileo kirjoitti:Jos viihteen logistiikan eettisyydestä puhutaan, niin eikö olisi luonnollista lähteä pohtimaan ensin oman maan asioita? Eikös videovuokraamoissa ollut ainakin taannoin aika huonot olot. Jokos siihen on tullut korjaus?


Kyllä näin on myös. Yleensäkin kannattaa miettiä, mistä jonkun palvelun/tuotteen edullisuus tulee. Itse aion jatkossa suosia entistä enemmän paikallista levykauppaani, vaikka netistä tilaaminen onkin kovin kätevää.