Euroopan hullu vuosi 1968

Yleinen jutustelu tänne. Korvaa myös entisen kysyttävää -osion.

Euroopan hullu vuosi 1968

ViestiKirjoittaja Tr*ina » La 03 Touko 2008 23:27

Olen kuohuksissa!

YLE Teema näytti juuri ranskalaisdokumentin, joka summasi vuoden 1968 tapahtumia ympäri maailmaa. Toki olen ollut tietoinen Pariisin ja Prahan keväästä, mutta nyt dokumenttia katsellessa tajusin, että vain pinnallisesti.

Rapakon toisellakin puolella kuohui neljäkymmentä vuotta sitten. Oli Vietnamin sota, Martin Luther King ja presidenttiehdokas Robert Kennedy murhattiin, väkivaltaista vastarintaa kannattanut Black Panther -liike vaatii oikeuttu USA:ssa.

Pariisin kevään laajuus yllätti. Kuvittelin, että kyseessä oli mielenosoitus tai pari, mutta käytännössähän Pariisi oli kaaoksessa kuukauden ajan. Opiskelijoiden mielenosoitus levisi yleislakoksi ja laajaksi poliittiseksi liikkeeksi, joka vaati työläisille parempia oloja. Presidentti de Gaulle joutui eroamaan.

Toisaalta, Pariisin kevään mielenosoituksen kuvat muistuttivat kovasti niistä kuvista, joita on totuttu näkemään viime vuosien mellakoiden yhteydessä. Oliko Pariisin kevätkin osaltaan anarkiaa ja virkavallan vastustusta?

Dokumentti jätti kuitenkin epäselväksi, miten ja miksi valtaa pitänyt oikeisto kuitenkin selätti kansalaisliikehdinnän. Gaullekin palasi presidentiksi ja oikeisto voitti kesäkuun vaalit. Jäikö vasemmistolle mitään käteen?

Tshekkoslovakin miehityskin jätti kysymyksiä ilmaan. Miksi Neuvostoliiton orjuutta uhmannut Dubcek lopulta alistui ja maa palasi takaisin Neuvostoliiton alaisuuteen? Myönnytys tapahtui Moskovassa pidetyn kolme päiväisen neuvottelun aikana. Mitä silloin tapahtui? Miksi Dubcek ei pysynyt kovana, vaikka hänellä oli takanaan kansan tuki?

1968 oli myös Olympiavuosi. Vain paria viikkoa aiemmin Mexicossa poliisi oli ampunut 300 (vasemmistolaista?) mielenosoittajaa. Herättikö tämä mitään vastareaktiota Olympialaisia tai Meksikoa kohtaan?

Löysin muuten YLE:n Elävästä arkistosta Tshekkoslovakian miehitykseen liittyviä uutisraportteja. Lieko Zahovalovan raportti on koominenkin!
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=2 ... 104&a=1258


Onko kukaan perehtynyt tarkemmin vuoden 1968 tapahtumiin? Millaisia ajatuksia kevään 1968 tapahtumat herättävät? Tietääkö kukaan näihin historiallisiin tapahtumiin liittyvää kaunokirjallisuutta?

Edit: YLE-uutisten sivuilla on näpäkkä katsaus Tshekkoslovakian miehitykseen:
http://www.yle.fi/uutiset/taustat/id88372.html
Juha Mieto: "Onnellisuus syntyy vuodenaikojen tarkkailusta."
Tr*ina
 
Viestit: 541
Liittynyt: Su 27 Huhti 2008 01:41

Re: Euroopan hullu vuosi 1968

ViestiKirjoittaja Lyyra » Su 04 Touko 2008 03:14

En ole juurikaan perehtynyt asiaan, mutta kovasti on ollut tarkoituksena.
Sympatiat on kyllä kovasti Tsekin puolella (kuten aika monessakin asiassa, en tiedä miksi. voi johtua jääkiekkoilijoiden ikimulleteista), ilmeisesti Prahassa kahakoitiin oikein kunnolla, ja veikkaan että siellä ryssäviha on vielä syvemmässä kuin Suomessa.
Tuo dokkari olisi kyllä ollut mielenkiintoista nähdä. Lupaan perehtyä asiaan tarkemmin, kunhan ehdin :kättely:
Lyyra
Digipahuus
 
Viestit: 8187
Liittynyt: Su 27 Huhti 2008 02:56

Re: Euroopan hullu vuosi 1968

ViestiKirjoittaja Pascal Lemoix » Ke 07 Touko 2008 18:01

Helsingin yliopiston päärakennuksen uuden puolen (sisäänkäynti Fabianinkadulta) toisessa kerroksessa on valokuvanäyttely Prahan keväästä, jos kiinnostaa.

Itse olen joskus ohimennen vilkuillut, mutta en ole tullut kummemmin tutustuneeksi.

Sen verran voin lisätä, että Jaromir Jagr pelaa numerolla 68 juuri tuona vuonna taisteluissa kaatuneen isoisänsä muistoksi. Tosin hän on urallaan ehtinyt edustaa venäläistäkin seurajoukkuetta, kun tarpeeksi latoivat setelinippuja Jagrin nenän eteen.
"Tunne ei koskaan valehtele."
-Jorma Uotinen
Avatar
Pascal Lemoix
 
Viestit: 5211
Liittynyt: La 26 Huhti 2008 00:54
Paikkakunta: L, Espoo


Paluu Yleistä



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa